Slovenija
17 ogledov

Konec tedna možne poplave

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo padavine, pa tudi višje temperature. (Foto: Žurnal24 main
Zaradi padavin in taljenja snega bodo naraščale reke. Možne so poplave. V prihodnjih tednih lahko pričakujemo otorplitev.

Od petka opoldne do sobote opoldne, ko bo dež prehajal v sneg, bo največ dežja padlo v jugozahodni Sloveniji. V 24 urah bo na omenjenem območju padlo od 70 do 130 kubičnih metrov dežja. Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin bodo v petek popoldan in v noči na soboto najbolj narasle reke v porečjih Vipave, Idrijce, v porečju spodnje Soče, Reke in Ljubljanice. Reke s pritoki v omenjenih porečjih bodo dosegle velike letne pretoke, možna pa so tudi razlivanja v območjih vsakoletnih poplav, zlasti v porečjih Vipave in Idrijce.

Nevarnost proženja snežnih plazov se bo povečala na 4. stopnjo.


Zime še ni čisto konec
Ta teden bo po nižinah deževalo, v soboto lahko pričakujemo nekaj snega, ki bo padal večinoma v notranjosti države. V nedeljo se bo zjasnilo,"
je vreme za prihodnje dni napovedal meteorolog Andrej Pečenko iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Pečenko pravi, da najhladnejšega letnega časa še vedno ni konec in da lahko sneg v prihodnjih tednih še vedno zapade. "Zima še ni čisto končana. Človek nikoli ne ve, kaj še sledi. Sneg pa seveda ni presenečenje, sneži lahko tudi aprila in maja, saj tudi pesmi pojejo o tem. Sneg lahko pričakujemo tudi marca, glede na to, kakšna je bila letošnja zima," pravi Pečenko.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V zadnjih tednih nam je vreme le redko ponudilo kakšen sončni žarek, toda očitno se nam v prihodnjih dneh obeta otoplitev, ki bo nekoliko počasnejša prav zaradi snega. "Za zdaj sneg ostaja. Toplejše je bilo že včeraj, saj je bilo v Ljubljani sedem stopinj Celzija. Tudi danes bo okoli osem, devet stopinj Celzija. Topleje je in tudi bo. Glede na to, da imamo še sneg, pa je vtis zime še vedno prisoten."

Jutri padavine, ob morju jugo

Jutri bo oblačno, zjutraj se bodo padavine pojavljale predvsem v zahodni Sloveniji, čez dan se bodo krepile in popoldne zajele vso državo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 900 in 1200 metri. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 3 do 8, ob morju okoli 11 stopinj C.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.