Slovenija
27632 ogledov

Konec tedna se prične revolucija pri plačevanju prispevkov

položnica UPN QR koda Saša Despot
Pomembne novosti pri plačevanju, spremembe bodo postopne.

Finančna uprava se je lotila obsežne prenove eDavkov, katere prvi rezultati bodo vidni že ta vikend. Od 8. julija dalje bo namreč zavezancem na voljo grafično prenovljena stran, na kateri bodo na novo strukturirane tudi vsebine. Beta različica je že na voljo

"Do informacij bodo zavezanci po novem dostopali preko nove sheme opisa storitev," pojasnjujejo pri Fursu. "To pomeni, da bodo imeli na enem mestu opis storitve, ki jih bo vodila do oddaje obrazca." S spletne strani www.fu.gov.si bodo zato postopoma umikali obrazce.

Zaradi prenove bodo eDavki od petka, 6. 7. 2018, od 15:00 ure do predvidoma nedelje, 8. 7. 2018, nedostopni. Na prenovljenem portalu bo možen dostop tudi do "starega" portala eDavki in sicer med prehodnim obdobjem treh mesecev. Po tem bo povezava do starega portala eDavki ukinjena. Vsem zavezancem zato predlagamo, da si uredijo bližnjico do prenovljenega portala eDavki in z uporabo ne odlašajo.

Mobilna aplikacija

A s tem prenavljanje eDavkov še ne bo zaključeno, konec leta bo fizičnim osebam na voljo mobilna aplikacija eDavki. "Med številnimi novimi funkcionalnosti bo mobilna aplikacija ponujala tudi personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah," razlagajo pri Fursu. Tako bodo recimo prejeli obvestilo o izteku roka plačila določenega davka. 

furs | Avtor:

Uvajanje poenostavitev

V naslednjem letu bodo eDavke tudi tehnično nadgradili, tako da bodo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema. "Med novostmi med drugim načrtujemo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo," pojasnjujejo pri Fursu. 

Dosedanje posodobitve

To bo prva večja prenova eDavkov, odkar jih od leta 2003 davčni zavezanci uporabljajo, čeprav so sistem sproti dopolnjevali. Pomemben korak k poenostavitvi je bila uvedba predizpolnjenih obrazcev za prispevke v začetku januarja 2017, sledilo je podaljšanje roka za plačilo (pet dni po izplačilu dohodka oziroma do 20. v mesecu), nato uvedba univerzalnih plačilnih nalogov s QR kodo, ki omogoča plačevanje vseh plačilnih nalogov (OCR koda je omogočala le plačevanje z sklicem 12).

Generiranje UPN naloga v eDavkih | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Trenutno sistem uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb ter vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s FURS poslovati elektronsko na podlagi zakona. 

Sistem v vse bolj široki uporabi

Sistem vsako leto uporablja več davčnih zavezancev. "V letošnjem letu je denimo vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane preko sistema eDavki oddalo 40.196 zavezancev, kar je 82,5 odstotkov več kot leto prej," navajajo pri Fursu. "Z napovedanimi novostmi pričakujemo, da se bo trend povečanja uporabe sistema eDavkov še stopnjeval."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • dusan72 19:03 06.julij 2018.

    Poenostavljeno bo, ko boš celoten znesek prispevkov plačal v kosu na eni položnici FURSU pa naj oni potem interno potalajo na SPIZ, dohodnino itd... Tako je pa 5 ali več različnih sklicev, za vsak znesek (tudi mizernih 1,5€) svoja položnica ...prikaži več in na VSAKO seveda še provizija.

  • Chloe_Gairdner 17:01 06.julij 2018.

    Google zdaj plačuje € 701 do € 012 na dan za delo na spletu od doma. Nikoli si nisem mislil, da bom lahko to naredil, vendar moj najboljši učitelj zasluži več kot € 32571 mesečno, to počne, in ona me ...prikaži več je prepričala, da poskusim. Tudi novi ljudje to lahko brez težav zaslužijo € 623 dnevno in lahko zaslužijo celo višje s časomm ... Tako sem začel ➤➤➤ ➤➤➤➤ ➤➤➤ www.WebJob8.Com

  • blueone 16:30 06.julij 2018.

    Bolj me zanima kakšno odzivnost strani na e-davkih, kako hitro se bodo obračale strani na portalu???