Slovenija
26 ogledov

Konec ugibanj: Janković gre na volitve

Janković ob razglasitvi kandidature
1/26
Boštjan Tacol
Janković sporočil odločitev: na volitve odhaja s svojo programsko stranko.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zbranim na Kongresnem trgu dejal, da odhaja na parlamentarne volitve s svojo parlamentarno stranko. "Želimo spremeniti sistem vrednot, delati v dobro vseh državljanov," je dejal. Državljane iz vseh regij je pozval, naj predlagajo programe.

Poudaril je, da želijo v državo vrniti optimizem in pozitivizem ter da so pripravljeni pošteno in trdo delati. "Do 9. novembra, do objave list, bomo iskali ljudi iz vseh regij Slovenije, ki jim zaupamo." Dejal je, da so na listi dobrodošli vsi, tudi poslanci iz drugih strank, na svoji mizi ima menda že okoli 300 predlogov. Ali bo tudi sam kandidiral za poslanca ali bi bil le premier, pa bo povedal 9. novembra. "Sebe ne vidim v parlamentu, moj značaj in moje življenje sta bila vedno izvršilna funkcija," je poudaril. Volilno kampanjo mu bosta kot doslej za lokalne volitve pripravila Igor Arih in Stojan Pelko.

Zbrani na Kongresnem trgu

Že zjutraj smo se na Policijsko upravo (PU) Ljubljana obrnili z vprašanjem, ali je današnji shod na Kongresnem trgu prijavljen. "Najava posameznika o podaji izjave še nima znakov javnega shoda. Če se v nadaljevanju ugotovijo elementi prekrška, policija tudi ukrepa," nam je sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič.

Zakon o javnih zbiranjih med drugim določa, da je predhodno dovoljenje potrebno za shode in prireditve, na katerih se pričakuje več kot tri tisoč udeležencev. Shod pa je treba prijaviti najmanj tri dni prej.

Za spletne Finance pa so iz Mestne občine Ljubljana povedali, da shoda niso prijavili, češ da ne gre za nobeno zborovanje ali javni shod, pač pa bo Janković novinarje le seznanil s svojo odločitvijo glede kandidature.

Kocka bo padla

Šov, ki ga je ljubljanski župan Zoran Janković uprizarjal z zavlačevanjem odločitve o tem, ali se bo podal na državnozborske volitve, je tako danes ob 14. uri dosegel vrhunec.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je javno obelodanil, ali bo ugodil včerajšnjemu pozivu 26 javnih osebnosti. Sociolog Matej Makarovič je tak način sporočanja že znane odločitve označil za tragikomičnega.

MOL dela naprej

Poudaril pa je, da bo "svoje delo naprej opravljal do konca, enako kot v prvem mandatu in ne bo nobenega prostega teka. Tudi ekipa bo delala normalno." Na tej povezavi pa lahko preberete, kakšna bi bila njegova zapuščina na županskem mestu.

Več let prigovarjanja

O tem, da bi Janković vstopil v bitko za mandatarsko mesto, se je ugibalo vse od njegove županske kandidature leta 2006. Vseskozi je zatrjeval, da bo ostal v "Ljubljani, najlepšem mestu na svetu". Enak odgovor, da ne bo vstopil v politiko, je novinarjem dal še pred kratkim. Včeraj pa je pojasnil, da se je o možni kandidaturi začel pogovarjati po neizglasovani zaupnici vladi.

Komentarjev 48
  • gec 17:20 16.oktober 2011.

    seveda nisi ,ker pišem po slovensko,hrvoje,,,

  • gec 17:19 16.oktober 2011.

    sigurno so boljši od vas hrvatov,hrvoje...

  • gec 17:18 16.oktober 2011.

    ti se sekiraj za hrvatsku,hrvoje...