Slovenija
177 ogledov

Konec za prepisovalce

Detektor plagiatov je v analizirani diplomi odkril 101 prepisan stavek iz drugih Žurnal24 main
Detektor plagiatov je v analizirani diplomi odkril 101 prepisan stavek iz drugih del, kar pomeni, da je diploma še veljavna.
Prepisane in naročene
Turnitin. Predvidoma junija naj bi na ekonomski fakulteti, fakulteti za družbene vede ter fakulteti za poslovne in upravne vede v Ljubljani začeli uporabljati program Turnitin, ki je sicer napisan za angleški jezik, a zna izvirnost preveriti v odstotkih. Naročilo diplome. Pred dobrimi tremi leti je bilo na spletni strani Moja-diploma.si mogoče naročiti izdelavo diplomske naloge za okoli 600 evrov. Stranka je potrebovala le ime, priimek, naslov diplomskega dela, naziv fakultete in denar. Spletna stran je bila po enem letu ukinjena.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) Univerze v Mariboru (UM) razvijajo detektor plagiatov, ki je specializiran za slovenski jezik in prepozna tudi spremembo sklona ter vrstnega reda besed. "Program preverja besedila, ki imajo v odstavkih najmanj 50 besed. Če je v besedilu več kot 50 besed istih kot v nekem drugem besedilu in če za to besedilo ni naveden vir, potem izpišemo, da sta si odstavka podobna," je delovanje opisal Milan Ojsteršek iz laboratorija za heterogene računalniške sisteme na Feriju. Poudaril je, da je namen detektorja plagiatov izboljšanje kakovosti del, ki nastajajo na UM, in je trenutno še v fazi testiranja, zato študentov z njim še niso seznanjali.

Sankcije so negativne točke

Več študentov nam je povedalo, da jim s preverjanjem plagiatorstva grozijo že na prvih predavanjih. "Če profesor s programom za nekoga ugotovi, da je oddal prepisane vaje, dobi študent negativne točke in vaj ne more več opraviti ali pa jih mora opraviti znova," so razložili. "Pri pisanju seminarskih nalog so se že pojavili primeri, ko je študent del vsebine prepisal. Dobil je novo temo seminarja, opozorili pa smo ga, da je plagiatorstvo kaznivo in da bo imelo ob naslednjem opaženem primeru resne posledice, tudi disciplinsko komisijo," je zatrdila Nataša Vaupotič, dekanka fakultete za naravoslovje in matematiko, kjer o uporabi detektorja še niso razmišljali. Če pa bi se odločili zanj, bi najverjetneje omogočili študentom, da bi dela lahko sami preverili pred uradno oddajo. Enako bi storili tudi na fakulteti za strojništvo, kjer so z razvojem detektorja seznanjeni in menijo, da je dobrodošel, čeprav plagiatov diplom še niso opazili, saj naj bi bila prav vsa diplomska dela različna.

Senat še ni razpravljal

"Ko na tehniki dobiš temo za diplomsko nalogo, ti profesor natančno pove vire, ki jih lahko uporabljaš, zato je diplomo skoraj nemogoče prepisati. Drugače je pri družboslovnih smereh," je pojasnil Arnel Glotić, prodekan za študentska vprašanja na Feriju, kjer so sicer do zdaj poindeksirali samo dela znotraj digitalne knjižnice UM, delajo pa tudi na indeksiranju Wikipedije. "Program za zdaj še ne zazna plagiatov slik in bo šel v produkcijo, ko se bodo na UM strinjali, da ga bodo začeli uporabljati," je dejal Ojsteršek. "Senat o njem in morebitnih sankcijah plagiatorjev še ni odločal," pa so pojasnili na UM.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.