Slovenija
123834 ogledov

Konec znižanih marž, takšna bo cena bencina v sredo

OMV bencin Anže Petkovšek
Brez okoljskih dajatev bi bila v sredo cena bencina krepko pod 1,5 evra, ugotavljajo novinarji časnika Finance.

V sredo, 17. avgusta, del regulirane cene znova postajajo okoljske dajatve, poslavljajo se znižane marže, smo poročali že 8. avgusta.

Prispevek za energetsko učinkovitost je po pojasnilih vlade nujno treba uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada. "S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije," so po takratni dopisni seji sporočili z vlade.

Zato kljub nižjim cenam pogonskih goriv na trgu ne bomo prihranili prav veliko. 

S 17. avgustom bo višina marže za prodajo goriv ob regionalnih cestah 0,0983 evra za liter dizla in 0,0994 za liter bencina.

Na mediteranskih trgih je sicer cena bencina padla, Finance v analizi ugotavljajo, da se bo ustavila na 1,5 evra. A brez okoljskih dajatev bi bila v sredo cena bencina krepko pod 1,5 evra, poudarjajo.

Za dizel pa pričakujejo, da se bo cena ustavila pri 1,66 evra za liter, čeprav dodajajo, da so odstopanja zaradi visoke nihajnosti cen možna.

Trenutne cene:

Avtoplin: 0.998 EUR/L 

Bencin: 1.653 EUR/L 

Diesel: 1.805 EUR/L 

Kako bo pri sosedih?

Hrvaška vlada pa je določila nove najvišje dovoljene cene pogonskih goriv - za liter bencina boste po novem odšteli 11,19 kune (okoli 1,49 evra), kar je 11 lip manj kot v zadnjih sedmih dneh, za liter dizla pa 12,12 kune (približno 1,61 evra), kar je dve lipi manj od trenutne cene.

Med ukrepi, ki jih je za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela vlada, so znižanje marže trgovcev in nižje trošarine na energente in električno energijo. Marža trgovcev je še vedno omejena na 0,65 kune za liter bencina in dizla.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • mirror 10:28 16.avgust 2022.

    Spet vsebina članka ne pojasnjuje naslova. V STA ste poden. Škoda, ker niste propadli.

  • radovednica 08:00 16.avgust 2022.

    Zakaj spet članek, kjer vse drugo razlagate, le tistega kar bi bralec rad vedel ne. Povejte, cena bo taka in taka, pika. Povejte, država ima pri litru še vedno toliko in trgovci toliko, v konkretnih številkah. In kaj nas brigajo ...prikaži večo cigani hrvatarski? Kdor tja rine, se bo že pozanimal oziroma se tepel po glavi, ko bo stal v kolonah in kuril po nepotrebnem gorivo, ostalo pa seveda sledi...

  • Boschtjan Zupanchich 22:30 15.avgust 2022.

    IN KAJ LJUDJE DOBIMO ZA TO KRADLJIVSKO PLAČILO TEH NEKORISTNIH OKOLJSKIH DAJATEV ??????? A MI LAHKO EDEN RAZLOŽI ??? Hvala.

Sorodne novice