Slovenija
23414 ogledov

Nova odločitev vlade glede cen pogonskih goriv

Bencinska črpalka Saša Despot
Vlada je na dopisni seji spremenila uredbo o zagotavljanju prihrankov energije.

Z odločitvijo vlade se s 17. avgustom vrača prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva. Temu se je vlada začasno odpovedala, kot je znano, da bi znižala cene goriv. Tako na avtocestah kot zunaj avtocestnega križa bo prispevek za dizelsko gorivo 0,800 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa.

Prispevek za energetsko učinkovitost je po pojasnilih vlade nujno treba uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada. "S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije," so po današnji dopisni seji sporočili z vlade.

Kot so dodali, je uvedba prispevka nujna tudi zato, ker lahko daljše obdobje brez tega prispevka ogrozi izvajanje že potrjenega programa Eko sklada in javnih razpisov, ki so v izvajanju. Ponovna uvedba prispevka za energetsko učinkovitost bo vplivala na višjo ceno dizelskega goriva in motornega bencina.

Prispevek je bil znižan junija

Vlada je prispevek za energetsko učinkovitost na nič znižala sredi junija. Tedaj je, da bi ublažila cene pogonskih goriv, med drugim začasno ukinila tudi obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, bencin, kurilno olje in zemeljski plin. Ta dajatev je v cene ponovno vključena od preteklega tedna.

Z 21. junijem je na nič znižala tudi prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Pri cenah zunaj območja avtocest in hitrih cest so omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina.

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Nove cene 17. avgusta

Cene ob avtocestah in hitrih cestah bodo veljale do vključno torka, 16. avgusta, kar je dan dlje kot sicer, ko se spreminjajo na 14 dni. Zaradi praznika 15. avgusta bo namreč nov izračun izdelan šele 16. avgusta, nove cene pa bodo nato veljale od srede, 17. avgusta, do vključno ponedeljka, 29. avgusta.

Na bencinskih servisih zunaj avtocest je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,534 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,676 evra. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Hrvaška Ina bencinska črpalka Padec cen Svet Se odpravljate na Hrvaško? Bencin in dizel od jutri cenejša kot pri nas

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Avatar Leon
  Leon 07:53 09.avgust 2022.

  Z odločitvijo vlade se s 17. avgustom vrača prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva. Temu se je vlada začasno odpovedala, kot je znano, da bi znižala cene goriv. Tako na avtocestah kot zunaj avtocestnega križa bo prispevek za dizelsko ...prikaži več gorivo 0,800 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa. Torej ne gre za drazitev goriv !

 • Avatar luckyss
  luckyss 05:58 09.avgust 2022.

  Preden prikletni začnete tuliti na ves glas, kot ob koncu sveta, si izračunajte koliko to znese na poln tank...Tisti bolj vneti SDSsovci lahko za izračun uporabite kalkulatorje, da vas ne unese za nulo ali dve.....

 • Gandi123 05:25 09.avgust 2022.

  Sosedje cenijo, 🕊 pa draži!