Slovenija
17 ogledov

Konstruktiven pogovor ni prinesel dogovora

janez jansa vojni zakoni bobo mala Žurnal24 main
Sestanek med premierjem Janšo in sindikati javnega sektorja je Doro Hvalica, vodja sindikalne pogajalske skupine, označil za "stvaren, resen in konstruktiven".

Predsednik vlade Janez Janša je opozoril, da bo potreben kompromis, vendar se morajo vse strani zavedati, da dodatnega obremenjevanja javnih financ ne bo. "Vlada bo v četrtek nadaljevala z obravnavo pogajalskih izhodišč in upam, da jih bo tudi sprejela," je dejal Janša. Minister za javno upravo Gregor Virant pa je dodal, da "na nerealne zahteve pa ne bomo pristajali".

Vlada pri pripravi rebalansa proračuna išče vse notranje rezerve, a "zahtevkov, ki presegajo 170 milijonov evrov, ni mogoče zadovoljiti". Janša opozarja, da bo kompromis mogoče doseči ob upoštevanju realnih razmer in zmogljivosti javnih financ, še posebno v obdobju, ko je treba zaustaviti inflacijo.

Virant pričakuje, da se bodo sindikati strinjali s parcialnim vstopom v nov plačni sistem. © BOBO

 
Postopno vstopanje v nov plačni sistem
Vlada razmišlja tudi o spremembi zakona, ki bi omogočala parcialni vstop v nov plačni sistem za tiste panoge oziroma dejavnosti, kjer bi se prej o tem dogovorili. Virant meni, da bodo sindikati pritrdili temu predlogu, "ko se bo nabrala neka kritična masa kolektivnih pogodb, ki bodo blizu zaključku pogajanj" .

Nov plačni sistem naj bi začel veljati maja letos, za kar si bo prizadevala tudi vlada. Veljati bo začela klavzula, ki določa izplačilo proračuna, zaposlenim bodo pripadale nove plače, ni pa nujno, da bo stekel tudi nov plačni sistem. "Vse je odvisno od tega, kdaj bodo sklenjene kolektivne pogodbe," je povedal minister Virant.

Zadovoljstvo z rezervo
Doro Hvalica je izpostavil dva pogoja, ki bi morala biti izpolnjena, da bi steklo ločeno vključevanje posameznih dejavnosti v nov sistem. Takšen način bi moral omogočati zakon, podpisana pa bi morala biti tudi nova kolektivna pogodba za javni sektor, ki je trenutno le parafirana.

Hvalica opozarja, da za parcialni vstop v nov plačni sistem niso izpolnjeni vsi pogoji. © BOBO

 
Hvalica je zadovoljen, da je vlada sindikatom prisluhnila in pojasnila določene stvari. Sestanek, ki je bil po njegovem mnenju resen in konstruktiven, ni prinesel konkretnega dogovora. "Obkrožili so nas tudi z nekaterimi podatki in konkretnimi številkami, o tem, koliko prebijamo makrofinančni okvir s svojimi plačnimi zahtevami. A tem podatkom praviloma po naravi stvari ne verjamemo," je dodal Hvalica.

Ponekod je uskladitev blizu
Sindikatov, ki presegajo finančne okvire, nobena stran ni želela izpostavljati. Premier Janša in minister Virant sta poudarila, da so ponekod stvari že blizu uskladitve. Pogajanja v zdravstveni negi in kulturi naj bi bila tik pred koncem.

Virant je zavrnil namigovanja o zavlačevanju vlade. "Pogajanja so tekla ves čas. Nova pogajalska izhodišča smo prvič dali na mizo prejšnji teden in razprave nismo zaključili, ker je tema preveč zahtevna."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.