Slovenija
7479 ogledov

Župan z bizarno metodo, kako spoditi medvede

Emil Rojc Facebook/Emil Rojc
"Mogoče bi pomagalo poleg ekološkega otoka namestiti pano s skupinsko fotografijo ekipe Primorskih novic, ki bi jo lahko tudi osvetlili, s čimer bi tudi v nočnih urah dosegli določen učinek."

Ekološki otok na Sviščakih na gostijo privablja množico medvedov. Eden od lastnikov počitniške hiše že od začetka junija opaža, da v bližini krožita medvedki z mladiči, poleg tega naj bi medvedka enemu od prebivalcev že drugič vdrla skozi okno v shrambo in pojedla vse, kar je dosegla. Medvedja druščina redno obiskuje zabojnike za smeti, ki so povsem nezaščiteni, in raznaša smeti naokrog. 

Fotografije, ki so jih s Primorskimi novicami delili njihovi bralci, kažejo veliko razdejanje v sicer priljubljeni turistični destinaciji, saj so smeti razmetane več deset metrov stran od smetnjakov. 

Medtem ko so novinarji Primorskih novic naslovili problematiko, ki pesti lokalno prebivalstvo, saj se bojijo potencialnega srečanja z medvedkami in njihovimi mladiči, je župan Ilirske Bistrice Emil Rojc postregel z bizarnim predlogom, kako se rešiti lačnih medvedov. 

"Varovanje občanov pred medvedi ni naloga občine," je uvodoma povedal novinarjem, nato pa nadaljeval: "Po mojem vedenju so medvedi zelo močne in obenem plahe živali. Zato menim, da zaščitna ograja ne bi bila učinkovita. Menim, da bi morali 'igrati na karto njihove plahosti'. Mogoče bi pomagalo poleg ekološkega otoka namestiti pano s skupinsko fotografijo ekipe Primorskih novic, ki bi jo lahko tudi osvetlili, s čimer bi tudi v nočnih urah dosegli določen učinek. Osebno sem prepričan, da bi s takšnim ukrepom veliko medvedov 'odhlačalo' nazaj v Bosno. V kolikor ste pripravljeni podati soglasje za takšen ukrep, me prosim obvestite. Nedvomno pa bi bilo potrebno, da se pred odločitvijo posvetujete z lovci, ki vam bodo lahko strokovno odgovorili, ali je takšen ukrep sploh smiseln."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • eminenca 16:43 13.julij 2022.

    pristojnosti županov bi morali drastično mejiti, predvsem pa število mandatov ... to je leglo korupcije, knoja ... polovščine, to se dogaja povsod, ne samo v lj, to so ekstra lopovi

  • h4ck3r 14:38 13.julij 2022.

    Prav je povedal...očitno ga želijo nekateri na vsak način diskreditirati, saj jim je s svojim direktnim dialogom in pokončno držo velik trn v peti. Če pa je ekipa Primorskih novic podaljšek tega "neodvisnega novinarstva" ali pa delam krivico in samo ...prikaži več zaposluje nesposobne "novinarje", ki ne znajo pobrskati, čigava odgovornost in pristojnost so medvedi in divje živali...so si pa sami krivi in naj sprejmejo še kritiko na svoj račun.

  • pro 13:30 13.julij 2022.

    vsa kultura opice proti medvedu