Slovenija
118 ogledov

Kopiral diplomo iz strokovnih člankov

Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik Žurnal24 main
Kangler naj bi prepisal diplomsko delo iz člankov, objavljenih v reviji za lokalno samoupravo Lex localis.

Mariborski župan Franc Kangler v odstopu je znova pod drobnogledom. Tokrat je skupina anonimnežev podvomila o njegovi diplomi. Kangler je leta 2008 diplomiral na mariborski zasebni šoli Doba, diplomsko delo pa naj bi skoraj v celoti po principu kopiraj - prilepi prepisal iz strokovnih člankov, ki so bili objavljeni v reviji za lokalno samoupravo Lex localis, danes poroča Dnevnik.

Dvojno preverili diplomo

Najprej so diplomsko delo preverili z računalniškim programom, ki je izračunal kar 70-odstotno podobnost z viri, ki so programu dostopni na spletu. Potem so se dela lotili še "ročno“.

"/.../ že pri prvih naslovih, ki jih diplomant Kangler navaja v svojem seznamu literature, so naleteli na ključne vire, iz katerih naj bi prepisoval. Gre za strokovne članke iz revije za lokalno samoupravo Lex localis, pod katero sta se podpisala Boštjan Brezovnik in Žan Jan Oplotnik. V njih avtorja s svojimi besedami povzemata, komentirata in na poljuden način pojasnjujeta zakon o financiranju občin in zakon o javnih financah," so zapisali na Dnevniku.

Pravijo tudi, da je dobesedno in dosledno prepisoval omenjena avtorja, ne da bi ustrezno navedel, da ju citira. Če pa ju omenja, pa zapiše, da ju povzema, čeprav ju dobesedno prepisuje. Dnevnik celo navaja, da v temeljem besedilu diplomskega dela skorajda ni mogoče najti odstavka, ki ga ni mogoče v isti obliki prebrati tudi v člankih Brezovnika in Oplotnika.

Doba: Če odkrijemo kršitev, ukrepamo

Na zasebni šoli so za Dnevnik sporočili, da v skladu s takratnimi postopki priprav in zagovorov v Kanglerjevi zaključni strokovni nalogi niso ugotovili nobenih kršitev. Če pa se kršitve odkrijejo po končanem študiju, sprožijo postopke v skladu z akti fakultete.

Kangler: Citati so ustrezno označeni

Kangler je prepričan, da so citati določenih avtorjev v diplomskem delu ustrezno označeni. Kot je povedal za Dnevnik, gre za "specifično diplomsko nalogo, ki je neposredno vezana na zakonske in podzakonske akte ter člene, ki so omenjeni in citirani." Po njegovih besedah so ustrezno označeni vsi povzetki oziroma sprotne opombe, ki tudi navajajo avtorje vsebin in citatov.

Kangler se je sicer letos vpisal na drugostopenjski študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Ob odstopu je napovedal, da bo zdaj več časa namenil študiju. Če bi se pokazalo, da je diploma resnično prepisana, bi mu jo odvzeli in magistrskega študija ne bi mogel nadaljevati.

Komentarjev 43
  • Žurnalček 22:32 15.december 2012.

    Je mogoče kaj takega tudi pri nas ? Je zakaj pa ne , denar vrta u diamant če je treba !prečitajte:http://www.avaz.ba/vijesti/teme/peric-svaki-politicar-u-svom-selu-otvorio-fakultet

  • zokius 16:57 15.december 2012.

    moram te demantirati. Verjetno diplome nimaš, ali pa si jo sam prepisal. Kar nekaj takih je nas, ki smo delali, tako, kot je to potrebno.

  • Žurnalček 10:37 15.december 2012.

    Strinjam. In prvo je , da z večernimi šolami, nimajo kaj delati v državni službi !