Slovenija
9 ogledov

Koprivnikar za objavo podatkov

Boris Koprivnikar Nik Rovan
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da se bomo anomalijam pri izplačevanju honorarjev izognili le z javno objavo podatkov.

Potem ko je protikorupcijska komisija objavila visoke honorarje v javnem sektorju in so politiki pozvali k spremembam zakonodaje, minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da s tem ne bi rešili težav, pač pa se bomo anomalijam izognili z javno objavo podatkov. Po njegovi oceni je tudi prav, da je ministrica Stanka Setnikar Cankar odstopila.

Koprivnikar ima dva kriterija

Minister za javno upravo Koprivnikar je ob robu kongresa SMC izpostavil, da ima glede opravljanja dodatnega dela dva kriterija: Da obseg dodatnega dela ne ogrozi rednega in da opravljaš delo, pri katerem ni težav s konkurenčno klavzulo. "V primeru ministrice bi težko rekel, da sta bila kriterija izpolnjena, zato menim, da je prav, da je odstopila," je povedal minister.

Po tem razkritju visokih honorarjev tudi nekaterih politikov se je v političnih vrstah pojavilo veliko pozivov k spremembam zakonodaje, ki bi odpravile te anomalije v sistemu.

Po Koprivnikarjevem mnenju je sicer temeljna težava, da takšni veliki zneski uhajajo, a niso protizakoniti. "Vedno se bo našla pot, še drugo podjetje, preko katerega se bo denar odvajal," ocenjuje minister.

Rešitev je javna objava podatkov

Vsakič znova, ko uvedemo nov mehanizem transparentnosti, se po njegovem mnenju pojavi nekaj anomalij, potem pa se ne dogajajo več. Namen je tako v učinkovitem odkrivanju anomalij, ne pa v zakonskem omejevanju, ugotavlja minister.

Po njegovih ocenah se bodo tovrstnim anomalijam zelo lahko, transparentno in elegantno izognili, če bodo te podatke redno javno objavljali. Zato se zavzema za to, da se objavljajo plače, transferji, prihodki in vse, kar se dogaja v javnem sektorju. Da so profesorji, učitelji in drugi javni uslužbenci, javni zavodi in organizacije podvrženi stalnemu pregledu: "Kaj se dogaja z denarjem, kje se koncentrirajo večje količine denarja in pri katerih posameznikih se zbirajo."

Spomnil je namreč, da so z interventnimi ukrepi v zadnjem času zelo zamejili izplačilo avtorskih honorarjev. Vendar predvsem za vladne službe, ministrstva in organe v sestavi, medtem ko v širšem javnem sektorju te omejitve niso tako stroge.

Komentarjev 6
  • mph 17:41 08.marec 2015.

    Se strinjam, če ni Janez uspel vrniti politiki integritete, nasprotno, jo je še bolj potolkel do dna (Časar, Lovšin, ... kot primer elitnega članstva SDS ali bratje po bitkah ala Bavčar, Šrot, ...), ga ni junaka na tem svetu. Ne ...prikaži več vem, kaj si ta Cerar misli. :-)

  • mph 17:38 08.marec 2015.

    Pa kaj še. To je prišlo v javnost, ker je ona dobila izplačevano osebno preko avtorskega honorarja, kje pa so tisti, ki imajo firme ali firme izstavljajo račune za neke storitve, podjemno pa imajo na seznamu kogarkoli. Tako se vidijo ...prikaži več samo neposredni prejemniki. Bo treba še kaj več, to je bolj pesek v oči. Na koncu bi se verjetno ugotovilo, da je pohlepna babnica bila samo neumna.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:56 08.marec 2015.

    Edino pravilno. Majhna država smo in edino popolna transparentnost nas lahko reši pred našo lastno požrešnostjo.