Po podatkih italijanskega gospodarskega ministrstva je kruh v Trstu nekoliko cenejši kot v
preostalem delu severne Italije. Za kilogram je treba v Trstu odšteti od 2,9 do 3,6 evra, v
Bolzanu, na primer, pa od 3,94 do 5,10 evra. Tržaški Il Piccolo je konec junija pisal, da se
tržaški peki pritožujejo in da so nezadovoljni zaradi uvoza slovenskega kruha iz Kopra in Nove
Gorice.
Slovenski peki naj bi jim zaradi nižjih davkov in cenejše delovne sile predstavljali
nelojalno konkurenco. Morda bodo v prihodnje manj slabe volje. Koprski Kruh se namreč z
italijanskega trga umika.
Več ljudi, manj dobička
|
Peki. Pekarna Brumat je po podatkih baze GVIN konec lanskega leta zaposlovala 97 ljudi, Kruh Koper, sicer član skupine Mlinotest, pa 84. Koprsko podjetje je z manj ljudmi ustvarilo več, lansko leto so namreč končali z več kot 236 tisoč evrov dobička, medtem ko Brumatov čisti poslovni izid ni dosegel 15 tisoč evrov |
F. Perič: Umikamo se
"Po približno pol leta smo se odločili, da se ne gremo več. Umikamo se, ker nismo prišli skupaj. Naša blagovna znamka namreč tam ni uveljavljena in po takšni ceni, ki smo jo želeli doseči, v Italiji nismo mogli prodajati," pove Franko Perič, direktor Kruha.
Na italijanskem trgu je prodajal svoje izdelke tudi novogoriški Brumat. Ali se tudi največja zasebna pekarna na Primorskem morebiti umika s trga sosednje Italije, nismo izvedeli; njihov direktor Robert Brumat namreč včeraj za naša vprašanja ni bil dosegljiv.