Slovenija
164 ogledov

Koprski peki so klonili

"Odločili smo se, da se ne gremo več. Z italijanskega trga se umikamo." Franko P Žurnal24 main
Na italijanskem trgu so svoj kos pogače poskušali odrezati tudi koprski peki, vendar pa se nekateri iz tam že umikajo.

Po podatkih italijanskega gospodarskega ministrstva je kruh v Trstu nekoliko cenejši kot v preostalem delu severne Italije. Za kilogram je treba v Trstu odšteti od 2,9 do 3,6 evra, v Bolzanu, na primer, pa od 3,94 do 5,10 evra. Tržaški Il Piccolo je konec junija pisal, da se tržaški peki pritožujejo in da so nezadovoljni zaradi uvoza slovenskega kruha iz Kopra in Nove Gorice.
Slovenski peki naj bi jim zaradi nižjih davkov in cenejše delovne sile predstavljali nelojalno konkurenco. Morda bodo v prihodnje manj slabe volje. Koprski Kruh se namreč z italijanskega trga umika.

 

Več ljudi, manj dobička

Peki. Pekarna Brumat je po podatkih baze GVIN konec lanskega leta zaposlovala 97 ljudi, Kruh Koper, sicer član skupine Mlinotest, pa 84. Koprsko podjetje je z manj ljudmi ustvarilo več, lansko leto so namreč končali z več kot 236 tisoč evrov dobička, medtem ko Brumatov čisti poslovni izid ni dosegel 15 tisoč evrov


F. Perič: Umikamo se
"Po približno pol leta smo se odločili, da se ne gremo več. Umikamo se, ker nismo prišli skupaj. Naša blagovna znamka namreč tam ni uveljavljena in po takšni ceni, ki smo jo želeli doseči, v Italiji nismo mogli prodajati," pove Franko Perič, direktor Kruha.
Na italijanskem trgu je prodajal svoje izdelke tudi novogoriški Brumat. Ali se tudi največja zasebna pekarna na Primorskem morebiti umika s trga sosednje Italije, nismo izvedeli; njihov direktor Robert Brumat namreč včeraj za naša vprašanja ni bil dosegljiv.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.