Slovenija
43 ogledov

Kopše: Postopke vodimo po najvišjih standardih

Po besedah Tončka Kopšeta je v zakonu o mednarodni zaščiti upoštevana vsa sloven Žurnal24 main
Vodja sektorja za azil na MNZ Tonček Kopše je izrazil prepričanje, da sprejeti zakon o mednarodni zaščiti mnoga vprašanja s področja azila ureja po višjih standardih, kot jih je zakon o azilu.

"Postopke vodimo zakonito in po najvišjih psihosocialnih standardih, vse postopke pa presoja upravno sodišče," je dejal Tonček Kopše.

Po Kopšetovih besedah je v zakonu o mednarodni zaščiti upoštevana vsa slovenska sodna praksa s področja azila, prav tako pa tudi vse evropske in svetovne izkušnje s tega področja. "Zakon o mednarodni zaščiti je moderen zakon in ima vgrajeno vsebino evropskih direktiv ter daje dobra postopkovna jamstva," je zatrdil.

V zvezi z dogodkom v azilnem domu, ko naj bi se dva prosilca za azil v jedilnici sama poškodovala, zdaj pa gladovno stavkata, je Kopše izrazil prepričanje, da je strokovno osebje v azilu delovalo v skladu z zakonom, ko ju je namestilo na oddelek za omejeno gibanje. Po njegovih besedah so v domu sumili, da je šlo v primeru obeh prosilcev za zlorabo azilnega postopka, saj so se njune izjave pri drugem organu bistveno razlikovale od izjav v azilu.

Po Kopšetovih trditvah sicer prosilca, katerih identiteta še ni znana, še vedno gladovno stavkata, pri čemer poleg hrane odklanjata tudi vsakršno zdravniško in socialno pomoč. Dodaja, da bosta oba ostala na oddelku za omejeno gibanje, "dokler se razmere ne bodo spremenile".

MNZ zavrača očitke
Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) v izjavi za medije zavrača trditve Socialnega centra Rog, da izvaja pritiske na prosilce, da z njimi ravna nečloveško in da jim omejuje svobodo gibanja. Prosilci za azil niso v nikakršnem zaporu in se lahko do pravnomočno končanega postopka mednarodne zaščite povsem svobodno gibljejo kjerkoli na območju Slovenije, so še dodali na ministrstvu.

MNZ poudarja, da je neresna trditev, da se prosilci za azil nimajo pravice svobodno izražati, saj so se že nekajkrat sestali z novinarji, se udeleževali tiskovnih konferenc in tudi nastopali v TV in radijskih oddajah.

"Osebje Azilnega doma jih pri tem nikakor ne ovira, na današnji tiskovni konferenci pa so se novinarji lahko tudi prepričali o odprtosti doma in o tem, da so lahko govorili prav z vsakih prosilcem, ki je to želel," so pojasnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.