Slovenija
3928 ogledov

Tako se je končalo dramatično reševanje iz poplavljenega bloka

Prevalje reševanje gasilci PrtSc Posnetek iz prevaljskega bloka.
Koroški gasilci so iz zalite stavbe s težavo rešili starejšega moškega.

Stanje po Sloveniji se po hudi vremenski ujmi počasi umirja. Škodo se bo merilo v milijardah, saj je javna in zasebna infrastruktura močno načeta.

Med najbolj prizadetimi regijami je Koroška, posebej hudo je bilo v Mežiški dolini. V Prevalje je v ponedeljek prispel poseben konvoj s pripadniki Slovenske vojske in gasilci, ki so začeli odpravljati posledice katastrofalnega deževja.

Že v petek je bilo na Prevaljah zelo pestro. V enem od stanovanjskih blokov je ostal ujet starejši moški, čigar reševanje je gasilcem povzročilo kar nekaj težav.

Glavna skrb plazovi

Po vremensko mirni noči smo se danes zbudili v hladno jutro. Ob umiritvi poplavnih razmer bodo danes na prizadetih območjih nadaljevali sanacijo in ocenjevali škodo po nedavnih hudih poplavah. Pomoč prihaja tudi iz tujine. Popoldne pa se bodo v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne padavine, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Noč je minila brez vremenskih posebnosti, jutro je hladno, po nižinah je megla, poročajo meteorologi. Pretok velike večine rek po napovedih upada, kažejo zadnji podatki samodejnih hidroloških postaj. V Pomurju se podtalnica in zaledne vode še niso umaknile, je pa po poročanju Radia Slovenija Mura spet v strugi in za več kot pol nižja, kot je bila.

gasilci Škofja Loka | Avtor: Profimedia Gasilci v Škofji Loki. Profimedia

Kljub umiritvi hidroloških razmer pa po državi še vedno težave povzročajo plazovi. V Koroški Beli je do 7. ure vnovič veljala evakuacija prebivalcev na najbolj izpostavljenem delu.

Nekateri deli na najhuje prizadetih območjih ostajajo težko dostopni. Pozno zvečer so uredili zasilni dostop do Luč prek Podvolovljeka, več hiš ostaja dostopnih le s helikopterjem, je še poročal radio.

Na terenu bodo številni prostovoljci. Prek posebne spletne aplikacije Poplave 2023, ki so jo vzpostavili v ponedeljek, je pomoč ponudilo že 8767 ljudi, je razvidno z aplikacije.

Tudi danes bodo prizadeta območja obiskali predstavniki oblasti. Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes obiskala Koroško, ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa bo v spremstvu hrvaškega kolega obiskala Prekmurje.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Facja 09:21 08.avgust 2023.

    Bolj ko se bo prava drama umikala, več bo dramatičnih zgodb in bolj krvave bodo. Kot po vsaki vojin, največ imajo za povedati tisti, ki jih ni bio zraven.

Sorodne novice