Slovenija
13724 ogledov

Zaživela je aplikacija Poplave 2023 za zbiranje pomoči

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave arhiv Občine Gorenja vas - Poljane
"V tem trenutku je vsaka pomoč nujna in potrebna, vendar mora prihajati organizirano," je poudaril poveljnik Civilne zaščite Notranjska.

Slovenija se je znašla v primežu naravne katastrofe, in čeprav so posledice grozljive razsežnosti, pa je vzpodbudna prav dobrodelna naravnanost Slovenk in Slovencev. Na izredni tiskovni konferenci sta spregovorila poveljnik štaba Civilne zaščite Notranjska Sandi Curk ter Matjaž Knap, ki predstavil spletno aplikacijo Poplave 2023, ki bo pomagala zbirati donacije za prizadetim v poplavah.

Curk je med tiskovno konferenco izkoristil priložnost ter poudaril, da je trenutno nujno potrebna enotna mobilna točka za pomoč drugih državljanom in se je Curk zahvalil vsem državljanom za vso pomoč. "V tem trenutku je vsaka pomoč nujna in potrebna, vendar mora prihajati organizirano, predvsem pa ciljno usmerjenje je pomembno za dosežek, da bo ta pomoč prišla do potrebnih v najkrajšem možnem času," je dejal Curk.

Sandi Curk | Avtor: Anže Petkovšek Predstavitev sirotišnice za Ukrajinske sirote v vasi Slavina. Anže Petkovšek
Trenutno se CZ nahaja še vedno v fazi intervencije ter sanacije, zaradi tega je izpostavil, da je potrebno, da ta pomoč prihaja po določenem selektivnem programu. Tako je vlada uvedla novo aplikacijo, ki jo lahko prebivalci aktivirajo preko mobilnega telefona ali računalniškega sistema. Na aplikaciji bodo vnaprej dodeljeni artikli, ki jih v tem trenutku ekipe na terenu ter prebivalstvo nujno potrebujejo. Vsak dan se bo šifrant teh artiklov spreminjal skladno s potrebami prebivalstva.

V aplikacijo se je potrebno prijaviti z osebnimi podatki, nato pa od CZ dobite obvestilo, kje lahko nudite pomoč. Tukaj je Curk prosil predvsem obrtniška podjetja, ki imajo določena znanja, ki pridejo v pomoč.

"Za vas, ki ste prizadeti, vas naprošam, da svoje potrebe prijavite najbližjemu občinskemu štabu. Ta bo podatke posredoval regijskemu štabu, mi kot koordinator bomo dobili vse te potrebe združene in v sodelovanju z vami državljani in državljankami usmerili to moč." Poudaril je, da mora pomoč priti na teren organizirano.

Prosil je, da vsi, ki so odprli to aplikacijo, potrdite pomoč danih artiklov. "Danes je trenutek, ko moramo očistiti hiše, popraviti poti, zakuriti domače ognjišče, šele potem prihaja bela tehnika, pohištvo in ostalo." Obenem se je zahvalil za vso pomoč, samo danes so prejeli 1.000 klicev. Trenutno je aplikacija tudi že aktivna, sicer pričakujejo nekaj motenj, vendar pri tem prosijo za potrpljenje. "Skupaj lahko pridemo do zastavljenih ciljev," je še dejal.

Aplikacija je že zaživela

Poplave 2023 aplikacija | Avtor: Prtscr Prtscr
Matjaž Knap je dejal, da so od Uprave za zaščito in reševanje prejeli navodilo, da je potrebno narediti aplikacijo preko katere bodo ljudje lahko donirali svoje stvari oziroma imetje. "Pomembno je, da aplikacijo odprete, izberete potrebne podatke, ki bodo sledili ob prvi prijavi," je dejal.

Zaščita same aplikacije je tudi zelo visoka, torej dvonivojska, zato je ob prijavi potrebno vnesti telefonski naslov, telefonsko številko ter poštno številko, ki je zelo pomembna za nadaljnjo obdelavo, da bo pomoč prišla na pravo lokacijo.

V pozdravnem elektronskem sporočilu se vam bo potem odprlo okno, v katerem boste lahko dodali storitve, materialna sredstva ali pa boste lahko delovali kot prostovoljci. Navedene storitve so sicer zbrali pod vodstvom Sandija Curka.

Aplikacija Poplave 2023 | Avtor: posnetek zaslona posnetek zaslona
Dodatna stvar so tudi materialna sredstva, ki se morajo natančno kategorizirati. Spodaj je tudi okno DONIRAJ ali POSODIM ali DARUJEM, ki določa, ali boste stvari oddali trajno ali ne. Za pripadnike štabov pa so pripravili tudi tako imenovani back office, ki jim bo omogočal, da bodo lahko vse zbrane podatke, filtrirali ter pošiljali naprej. "Časa smo imeli malo, morda bo prišlo do težave, vendar jo bomo takoj odpravili," je še zagotovil Knap.

Aplikacija je dostopna na spletu, uporablja se lahko na mobilnem telefonu, tablici ali na računalniku. Bližnjica je na spletni strani uprave ter na vladni strani RS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 20:51 07.avgust 2023.

    Aplikacija, ki jo je zgleda en nesposobnež skup spravil tko, kot tisto za COVID, enako ne dela, kot prej omenjena!!

  • Ender3 19:06 07.avgust 2023.

    Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal ! Če imaš srečo ti pa prite še Ivan z lopato pomagat..

  • čombe 18:44 07.avgust 2023.

    Popolnoma se strinjam z zgoraj napisanim.