Slovenija
2182 ogledov

Že očiščene poti so marsikje na novo zasuli plazovi

Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Gornjem Gradu
1/9
Flickr/Vlada RS
Razmere na terenu se umirjajo, a nekatere poti še vedno ostajajo neprevozne. Težavo še vedno povzročajo plazovi.

V. d. direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin pravi, da se razmere na terenu nekoliko umirjajo. Vse, ki so začeli s sanacijo, je pozval, naj pri tem poskrbijo za lastno varnost. "Razmere se nekoliko umirjajo. Čedalje bolj prihajamo v fazo zaključnih ukrepov," je dejal. Na terenu so vse ekipe.

Na Gorenjskem še vedno potekajo določene intervencijske aktivnosti pri zagotavljanju dostopnosti poti in večje varnosti. Preverja se še stanje na plazu v Koroški Beli. V centralnem delu države (kamniško-medvoški del) poteka intenzivna sanacija in odpravljanje posledic. 

Eden najbolj prizadetih delov države je Savinjska dolina, kjer težavo danes povzročajo plazovi. Že očiščene poti so namreč marsikje na novo zasuli plazovi. Vsi kraji so dostopni, a iz različnih smeri, nekateri tudi samo skozi Avstrijo. 

Na Koroškem je danes med 400 in 500 gasilcev iz preostalih regij države, ki so bili napoteni tja. Najbolj prizadeti sta območji Črne na Koroškem in Mežice. Po Behinovih besedah so nekatere poti povsem neprevozne. Dostop do Črne na Koroškem se ureja, saj je cilj odpreti vsaj eno pot, da bo prevozna tudi z osebnimi vozili. V Črni na Koroškem so uspeli zagotoviti mobilni signal. 

Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Gornjem Gradu | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Elektrike še vedno ni pri več kot 1.800 uporabnikih

Stanje na področju energetske infrastrukture se po besedah pristojnega ministra Bojana Kumra izboljšuje. "Če je bilo nekaj manj kot 50 ur nazaj brez elektrike več kot 20.000 uporabnikov, jih je bilo takih danes zjutraj 2.600, pred nekaj minutami pa še 1.836," je povedal. 

Najhujše so razmere na področju mežiške doline, v Črni na Koroškem, zgornje savinjske doline. V naslednjih dneh naj bi se vzpostavile začasne nujne mobilne transformatorske postaje. Pripravljajo tudi posebne ekipe, ki bodo pregledovale električne inštalacije, da se bo varno priklapljalo naprave nazaj na omrežje. 

Električni prenosni sistem deluje. Prav tako brezhibno deluje distribucijski in prenosni sistem plinovoda, izjeme ostajajo zgornja savinjska dolina, Prevalje, Mežica in Otiški vrh. 

Težave ostajajo v javnem potniškem prometu, a je po ministrovih besedah motenih manj kot 10 odstotkov linij. Iz ure v uro se stanje izboljšuje. Na železnicah je prekinjena povezava Celje-Zidani most, Zidani most-Litija, Celje-Velenje, Kranj-Jesenice ter Jesenice-Anhovo. Urejena je izredna povezava med Celjem in Ljubljano preko Sevnice.

Neprevoznih 99 državnih cest

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je po obisku v Poljanski dolini povedala, da je bila kljub težki situaciji na terenu pozitivno presenečena, saj je bilo ogromno materiala s cest že umaknjenega, prevoznost pa se izboljšuje od petka dalje.

Zaprtih je še 99 državnih cest, še včeraj jih je bilo 166, kar pomeni, da na terenu aktivno delajo za to, da se stanje izboljšuje. 

Največ težav je na dveh koncesijskih območjih, v Celju (kjer za ceste skrbi VOC) ter na Gorenjskem (kjer za ceste skrbi GGD). 

Ministrica je optimistična, zahvalila se je gradbenikom, hkrati pa ponudila pomoč v primeru, da jim bo primanjkovalo mehanizacije ali kadrov.

"Nihče ni in ne bo pozabljen," je obljubila, hkrati pa pozvala ljudi, naj upoštevajo oznake za zaprte ceste ali mostove, saj mora "varnost ostati na prvem mestu"

Najprej bodo vzpostavili prevoznost do vseh prebivalcev v Sloveniji, nato pa se bo začela sanacija, saj marsikje sploh še ni jasno, kakšna je škoda na infrastrukturi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.