Slovenija
23 ogledov

Koroška: vladna vizija daje novo upanje

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor se je skupaj z ministroma Radićevo in Svetlikom v Slovenj Gradcu seznanil z razmerami po stečaju dveh Preventovih družb in z zagonom proizvodnje s strani Boxmark Leatherja.

Stečajni upravitelj družbe Prevent avtomobilski deli Grega Erman je po srečanju dejal, da stečajni postopek poteka korektno in da z najemnikom prav tako sodelujejo korektno.

Direktor družbe Boxmark Marjan Trobiš je zatrdil, da jim je uspelo združiti skupne interese in da so zadovoljni z nekdanjimi delavkami Preventa. Poudaril je tudi, da je država sprejela njihov koncept in ta se je za zdaj izkazal za dobrega.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je izrazil zadovoljstvo, da so se v primeru Preventa vse institucije odzvale zelo hitro in primerno. Delavci so tako že dobili prva denarna nadomestila, 304 delavcem so že izplačali izredne denarne pomoči.

Pahor je moral odgovarjati tudi na vprašanja glede posla v BMW. Več v povezavi.

Boxmark je ta teden zaposlil 150 ljudi, v šivalnici pa sta danes delali 102 šivilji. V reševanje položaja se je sicer vključil tudi Podjetniški sklad RS in Jamstveni sklad RS.

"Sila neobičajni razlogi"
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je na vprašanje, ali bi se lahko podjetje izognilo stečaju, dejala, da je šlo v tem primeru za "sila neobičajen razog".

Vladna ekipa je sicer na Koroško prinesla veliko optimizma, saj je Radićeva dejala, da je prav po stečaju Preventa vlada spoznala, da bi se dalo težavo rešiti tudi širše. V vladi imajo namreč vizijo, da bi lahko Slovenija postala najboljši razvojni dobavitelj za avtomobilsko industrijo. S tem bi namreč lahko po njenih besedah ohranili znanje in poslovanje.

Podjetje Boxmark sicer še ni začelo črpati državnih pomoči, če pa bo do tega prišlo, je ministrica zagotovila, da bodo v pogodbah vzpostavili varovalke in da bodo te zapisane z jasnimi zavezami. Sicer bo lahko to slovenjgraško podjetje koristilo več subvencij hkrati. Država pa za zdaj ne razmišlja o kapitalskem vstopu v podjetje.

Krožilo naj bi tudi "pozitivno" pismo
Trobiš se po sestanku z vladnimi predstavniki ni mogel izogniti vprašanjem novinarjev glede anonimnih pisem delavk Boxmarka, ki nanj mečejo slabo luč. Prvi mož podjetja anonimk ni želel komentirati, saj nanje ne želi odgovarjati.

Dejal pa je, da je slišal, da je v zadnjih dneh med delavci zaokrožilo pismo, v katerem je podpisanih 122 zadovoljnih delavk podjetja.

Trobiš je sicer dejal, da pisma osebno ni videl. Ni pa zanikal informacij, da naj bi bilo proti družbi vloženih 40 tožb na tamkajšnjem delovnem sodišču – večina med njimi naj bi bila vložena zaradi delovne odpovedi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.