Slovenija
29 ogledov

Kosovo obsoja napade v Kumanovu

Opustošeno Kumanovo EPA
Kosovski premier Isa Musata je ob uradnem obisku Slovenije izrazil zaskrbljenost zaradi dogajanja v Kumanovu, jih obsodil in ob tem izključil možnost, da bi se nasilje razširilo tudi na Kosovo.

Dopoldne je na dvodnevni obisk v Slovenijo prispel kosovski premier Isa Mustafa. Po srečanju s slovenskim premierjem Miro Cerarjem je Musafa zagotovil, da bodo kosovski organi tesno sodelovali z makedonskimi oblastmi, kot z vsemi ostalimi v regiji, ki si prizadevajo razjasniti okoliščine krvavega dogodka v Kumanovu.: "Odgovorne je treba postaviti pred roko pravice,"  je dodal Mustafa ter poudaril, da Kosovo obsoja vsa dejanja, ki ogrožajo Makedonijo in destabilizirajo regijo.

Priština bo naredila vse, da se nasilje ne razširi

Bo besedah kosovskega premierja si bo Priština prizadevala, da se razmere umirijo in da ne bo prišlo do razširitve nasilja v regiji. Kosovski premier je izrazil prepričanje, da se kaj takega možno doseči. Kosovo je okrepilo nadzor meja, sodeluje pri izmenjavi informacij med varnostnimi in obveščevalnimi agencijami, poteka pa tudi koordinacija aktivnosti z državami v regiji, je novinarjem pojasnil kosovski premier. 

Napadalce v Kumanovu ovadili zaradi terorizma

teroristi Kumanovo | Avtor: makedonska policija makedonska policija

Ubitih je bilo osem policistov, 37 je bilo ranjenih. Po podatkih makedonske vlade je bilo ubitih tudi 14 oborožencev, 30 so jih prijeli. V ponedeljek so jih ovadili zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti, saj naj bi načrtovali teroristične napade v Makedoniji.

Glede na navedbe makedonskih medijev je med ovadenimi 18 državljanov Kosova, devet makedonskih državljanov in državljan Albanije s prebivališčem v Nemčiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.