Magazin > Lepota & telo
143 ogledov

Kostanj bogat z energijo in vitamini

kostanj Shutterstock
Narava vam te dni ponuja dragocene, okusne in obenem zelo zdrave plodove.

Med znanilce jeseni spada tudi kostanj, ki ga pečenega že ponujajo ulični prodajalci. V bodičasti ovoj skrite plodove lahko v gozdu naberete tudi sami, s tem pa boste nekaj naredili za svoje zdravje. Kostanj namreč vsebuje veliko vitaminov skupine B (od tega največ vitamina B6) ter vitamina A in C, pravi Petra Kavšek, avtorica knjige Gozdna kuhinja. Poleg tega vsebuje folno kislino, kalij in fosfor. Ste vedeli, da ga lahko jeste tudi surovega?

Za otroke in športnike

Zaradi visoke energijske vrednosti (sto gramov kuhanega kostanja ima 170 kilokalorij, sto gramov surovega pa 245 kilokalorij), odlične mineralne sestave in velikega odstotka ogljikovih hidratov je kostanj po mnenju Kavškove odlično živilo za otroke in športnike, saj oboji potrebujejo veliko energije. Priporočljiv je tudi za starejše, saj je odličen nadomestek drugim, pogosto manj zdravim virom ogljikovih hidratov.

Počaka teden ali dva

Če boste nabrali veliko kostanja, ga ne boste mogli porabiti zelo hitro, saj je zelo nasiten. Na srečo pa čas na kostanj deluje odlično. “Če kostanj nekaj časa stoji, postane slajši, vendar je treba paziti, da ne stoji predolgo, saj se hitro pokvari,” pojasnjuje Kavškova. Na zraku ga po njenih izkušnjah lahko hranite dva tedna, vendar ga nikar ne spravite v plastično vrečko. V zamrzovalniku ga lahko hranite (kuhanega in pretlačenega, celega surovega ali blanširanega in olupljenega) tri mesece ali več. Pred peko ga namočite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.