Slovenija
106 ogledov

Kostanjevica na Krki pod vodo

Poplave Kostanjevica Barbara Barbič
Ulice na Kostanjevici na Krki so poplavljene, hiš pa kot kaže ne bo zalilo. V Posavju iz mnogih kleti črpali vodo.

Okoli 1.30 je reka Krka po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje začela poplavljati Oražnovo ulico v Kostanjevici na Krki. Okoli 4. ure zjutraj je voda zalila tudi peostale ulice na otoku. 

V Ledeči vasi pri Šentjerneju so gasilci zjutraj črpali vodo iz kleti. Voda je ogrožala tudi stanovanjsko hišo v naselju Drama, a so gasilci objekt s protipoplavnimi vrečami zaščitili. 
Po podatkih Agencije RS za okolje je njen pretok okoli 5. ure zjutraj znašal 360 m3/s, reka pa še narašča in bo največji pretok predvidoma dosegla danes dopoldan pri vrednosti okoli 370 m3/s. Naraščanje reke Krke s pritoki v zgornjem toku se je po podatkih Arsa ustavilo.

Razlivata se tudi Dravinja in Lahinja

V spodnjem toku še počasi naraščata Kolpa in Sotla, poplavljene površine na teh območjih se bodo še nekoliko povečale. Razlivata se tudi reki Dravinja in Lahinja, ki pa sta že prenehali naraščati. Znotraj protipoplavnih nasipov v manjšem obsegu poplavlja tudi reka Mura.

Reka Kolpa je po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje v Metliki začela poplavljati okoli 2. ure ponoči in je ogrožala objekt, ki pa so ga gasilci s postavitvijo protipoplavnih vreč zaščitili. 

Kraška polja bodo ojezerjena

Dravinja je zjutraj poplavila cesto Majšperk–Makole v kraju Lešje. 

Poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju v manjšem obsegu in počasi že upada. "Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo v prihodnjih dneh ojezerjena, na ravninskih predelih Pomurja in Podravja pa bo lahko zastajala voda," pišejo na spletnih straneh Arsa.

Poplave še grozijo

Čeprav so padavine preko noči oslabele, pa nekatere reke še naraščajo, tako da nevarnost poplav še ni minila, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Gasilci so preko celega dneva in ponoči črpali vodo iz poplavljenih objektov, postavljali protipoplavne vreče in čistili odtoke.

Danes lahko v večjem delu države, predvsem na zahodu, ob močnejših krajevnih padavinah ponovno hitro narastejo manjši vodotoki.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja danes ob 10. uri sprožil sireno javnega alarmiranja - opozorilo za nevarnost v Piranu.

Če imate fotografije poplavljenih območij, nam jih pošljite po spodnjem obrazcu in objavili jih bomo na naši spletni strani.

Neobičajno za ta letni čas so se v Nemčiji soočali s težavami zaradi močnega sneženja, zaradi katerega je promet okoli Frankfurta v zvezni državi Hessen v torek obstal v kaosu. Medtem se v Kaliforniji soočajo z neobičajno visokimi temperaturami.

Nizke temperature v Nemčiji

V Nemčiji medtem še sneži. Sneg v goratih predelih je za ta letni čas običajen, v Alpah je začel padati že pred nekaj tedni, v nižinah pa ga srečamo bolj poredko. K sneženju v Nemčiji je pripomogel hladen zrak iz Rusije, ki se je zaradi visokega zračnega pritiska nad Skandinavijo pomaknil tudi proti srednji Evropi. Hladno vreme se bo po napovedih vremenoslovcev nadaljevalo, čeprav novega snega ne napovedujejo. 

Vročina v Kaliforniji

Medtem ko se osrednja Evropa sooča s prezgodnjim snegom, na zahodu ZDA v Kaliforniji beležijo rekordno visoke temperature. 9. oktobra so zaznali absolutni rekord, ko se je živo srebro na termometrih v mestu Camarillo povzpelo na 42 stopinj Celzija. 

Temperature se v oktobru običajno na jugu Kalifornije gibljejo okoli 25 stopinj Celzija, a so bile za deset do dvajset stopinj višje od normalnih temperatur za ta letni čas. 

Vročinskemu valu je botrovalo zadrževanje visokega zračnega pritiska nad jugozahodnim delom ZDA, zaradi česar je iz puščavskega območja na obalo prihajal suh in vroč zrak. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.