Slovenija
19 ogledov

Kostanjevica spet trepeta

Visoka Krka pod mostom na Otočcu
1/7
Jerca Božič Kranjec
Ceste na kostanjeviškem otoku so že vse pod vodo in so jih že zaprli za promet.

Krka je popoldne pri merilni postaji v Podbočju presegla višino 350 cm, kar je za Roberta Zagorca, poveljnika štaba Civilne zaščite občine Kostanjevica na Krki, znak, da se bo v Kostanjevici začela razlivati po otoku.

Že dosegla cesto

"Ob pol petih popoldne je dosegla višino 353 cm, na otoku je bilo poplavilo cestišče pri cerkvi sv. Jakoba in nekaj vrtov, še vedno narašča, a zdaj le po tri cm na uro, medtem ko je dopoldne naraščala po pet cm na uro," nam je povedal Zagorc.

"Ko opazimo, da so cestni jaški polni in voda v njih doseže rob cestišča, nam je jasno, da se bo vsak hip razlila po cesti in trepetamo pred ponovitvijo zgodbe 19. septembra izpred treh let, ko nam je voda iz kanalizacijskih jaškov zalila hišo," pravi Eli Jordan s kostanjeviškega otoka. Voda se pri tej višini, kot pojasnjuje Zagorc, začne prelivati in če ne bi otoka zalila skozi jaške, bi ga pa iz struge.

Noč ne bo kritična

"Računam, da bo voda naraščala še nekje do devete ali desete ure zvečer, a čedalje počasneje, bojazni, da bi ogrozila katero od hiš v Kostanjevici, ni," miri Zagorc.   

Tudi na Agenciji RS za okolje pravijo, da bo Krka v Podbočju predvidoma okrog 22. ure presegla pretok 350 kubičnih metrov na sekundo in pri tem v spodjem toku poplavila v širšem obsegu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.