Slovenija
174 ogledov

"Kot da nimamo ministrice"

Zdravniki Žurnal24 main
V Fidesu pravijo, da zaradi krize niso izpostavljali svojih problemov, a da je tega sedaj konec.

Smernice za oblikovanje normativov in standardov v zdravstveni negi bodo po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pripravili do poletja, glede standardov zdravniškega dela pa v sindikatu zdravnikov še čakajo na pogovore z ministrico. "O zdravnikih se zadnje čase v tej državi ne govori, ker smo pokazali nekoliko razumevanja za krizo in nismo izpostavljali svojih problemov," pravi Konrad Kuštrin, predsednik FIDES-a, Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. "A vsaka zgodba se enkrat konča, tudi ta se bo." Kot poudarja, nimajo z ministrico nobenega kontakta, zato se bodo v kratkem oglasili in predstavili svoje zahteve. "Rok smo si dali do prvega marca, in ker z ministrstva ni nobenega glasu, bomo sedaj sneli rokavice," je dejal Kuštrin.

PREBERITE ŠE:

- Ne nadomeščajo niti porodniških niti invalidnih kolegic

- Ministrica razjezila medicinske sestre

Zahtevajo ločena pogajanja

V sindikatu si prizadevajo za sprejem standardov in normativov ter novo kolektivno pogodbo, ki bi prinesla fleksibilizacijo plačnega sistema. "Ne mislimo se pogovarjati tako, kot smo se z ministrom Virantom. Pogajanja so se vlekla šest let, ker je mentaliteta Slovencev taka, da morajo biti vsi enako plačani," poudarja Kuštrin. "Zahteve bomo postavili bolj ostro skozi ločena pogajanja." Plačni sistem, ki ga je prinesla reforma plač v javnem sektorju pod ministrom Gregorjem Virantom, je označil za "samoupravni sporazum o plačah." Že takoj po sprejetju je sindikat zahteval spremembe, a so se pogovori zaradi krize zamaknili.

Kritično do reforme zdravstva

Kuštrin je kritičen tudi do že dolgo napovedovane reforme zdravstvenega sistema. "O zdravstvu ves čas govorijo, da je prioriteta, a smo bili eno leto brez ministra," pravi Kuštrin. "Tudi sedaj mislim, da ga nimamo. Ministrico sem do sedaj videl trikrat, povedala pa ni nič." Izpostavlja, da so zdravniki po zakonu nosilci zdravstvene dejavnosti, zato so odgovorni v vseh pogledih, kazensko, odškodninsko, etično in strokovno. "Ne mislimo stati ob strani, da nas bodo obravnavali kot mezdne delavce."

Zaostrili bodo ton

Dodaja, da bi bilo nujno treba reformirati cel javni sektor, spremeniti upravljanje javnih zdravstvenih zavodov ter zdravstveno zakonodajo, vključno s financiranje. "Zdravniške organizacije smo že pred dvema letoma pripravile reformni program. Predstavitve se je udeležil tudi predsednik republike, ki je še kazal nekaj volje, da bi pomagal, a to je bilo tudi vse."

V Fidesu po besedah Kuštrina pripavljajo novo kolektivno pogodbo. "Skoncentrirali se bomo na to, na kar se do sedaj nismo, in se začeli obnašati izključno kot sindikat," zaostruje ton. Pri tem ne izključuje protesta oz. stavke zdravnikov.

Komentarjev 12
  • wester62 19:48 24.februar 2015.

    raje naj pošteno delajo za vse državljane. ne pa da do navadnih državljanov večina se obnaša kot svinja do kurbusa. mnogi imajo še previsoke plače in so slab vzgled. veliko jih je barab in šetačev,ki na račun poštenih zdravnikov služijo. ...prikaži več naj med sabo prvo razčistijo in potem naj jokajo. ne pa da na en običen pregled čakaš pol leta in potem v treh minutah se te znebi. izvid pa samo prepišejo. ni čudno ,da jim vedno več pacientov umre. ni škoda dobremu,poštenemu in zavzetemu zdravniku dati visoko plačo,a dati plačo šalabajzerskemu doktorju plačo je pa že kriminal. eni delajo samo ob ukazih formacije in višjih,ne pa v prid pacijenta.

  • dragec 18:27 24.februar 2015.

    ma,kdoj e..be,to malo grdo srako od ministrce

  • primorc91 16:51 24.februar 2015.

    Preklete barabe, a jim je 3000 EUR premajhna plača, a jim je odveč kakšna nadura. Naj raje provajo delat za minimalca, pa naj potem povedo kaj je nvezdržno.