Slovenija
47 ogledov

Ministrica razjezila medicinske sestre

zdravstvo Saša Despot
Medicinske sestre opozarjajo na nevzdržne razmere in zahtevajo plačilo vseh nadur. Ministrstvo odgovarja: na UKC se število zaposlenih celo povečalo.

"Na področju zdravstvene nege se je število zaposlenih v UKC LJ celo povečalo. Po naših podatkih se je v letih 2011 do 2014 na tem področju povečalo število zaposlenih za približno več kot sto. V obdobju začasnega večjega priliva pacientov so potrebne prilagoditve organizacije dela v bolnišnicah in eventualne prerazporeditve med posameznimi klinikami." Tako na ministrstvu za zdravje odgovarjajo medicinskim sestram, ki opozarjajo na nevzdržne razmere na UKC Ljubljana. 

"Zaposleni v zdravstveni negi v UKC Ljubljana v povprečju opravijo po 200 ali 220 ur na mesec namesto rednih 174. Če bi ne bilo tako, bi se v sedanjih razmerah sistem sesul," je na današnjem izrednem sestanku sindikata delavcev v zdravstveni negi opozorila predsednica hišnega sindikata Saša Kotar. Pozvala je k plačevanju vseh nadur.

"Sprejeti moramo neke odločitve, tako ne gre več. Le opozarjanje ni več dovolj. Upam, da se sistem ne bo sesul," je dodala Kotarjeva. Ministrici bodo poslali nov apel. Če ne bo odziva, bodo v naslednjem koraku pripravljali protestne shode.

"Na ministrstvu za zdravje razumemo trenutno kadrovsko problematiko v UKC Lj. K reševanju tega problema je potrebno pristopiti celovito, zato se bo ministrica za zdravje v kratkem sestala z vodstvom  UKC Ljubljana," so nato sporočili z ministrva

Zaradi respiratornih okužb alarmantno stanje

"Sedanje razmere zaradi respiratornih okužb so le pika na i," je pred sestankom poudarila Kotarjeva. Kot pravi, je skrajni čas za sprejem kadrovskih normativov za zdravstveno nego, o katerih se govori že od stavke januarja 2013. Poudarila je, da pomanjkanje kadra v zdravstveni negi ni problem izključno UKC Ljubljana, ampak vsesplošni slovenski problem.

Opozorila je, da del nadur zaposleni res dobijo plačanih, a od 20 do 40 opravljenih nadur v enem mesecu jih dobijo plačanih le sedem do 10. Ostale nadure pa se neplačane kopičijo. Samo prenos neplačanih nadur iz leta 2013 v leto 2014 je obsegal 63.000 nadur, je opomnila. "Ljudje imajo tega dovolj. Danes je priložnost, da sprejmemo neko odločitev glede neplačevanja nadur," pravi Kotarjeva.

Direktor obljubil plačilo neizplačanih nadur

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je v svojem nagovoru zaposlenih obljubil, da bodo poskušali plačati tudi prenešene zaostale neizplačane nadure. Del že s februarsko plačo.

"Vsem nam prebija. Naše delo ni cenjeno, dobivamo ocene od zunaj, ni toliko vredno. Dobivamo sporočila, zakaj delamo preko programa, da se bodo bolniki raje pošiljali na Hrvaško. To je nesprejemljivo," je dejal Vrhunec.

Spomnil je, da zakon vodstvom javnih zavodov grozi tudi z razrešitvijo, če ne zmanjšujejo števila zaposlenih, kot to določa Zujf. "V UKC Ljubljana nismo zmanjšali števila zaposlenih za en odstotek, celo povečali smo ga. Sporočam nadrejenim, da imajo na tej podlagi idealno priložnost, da me razrešijo," je dodal.

Komentarjev 10
  • mph 00:53 03.februar 2015.

    Jaz jih tudi, jih pa tudi poznam in večina svoje otroke še komaj vidi. Pa ne, ker bi želele, ker drugače ne gre. Žal pa je tako, njihov štrajk bi prizadel vse druge razne take bede od osebkov ala ministrica.

  • mph 00:51 03.februar 2015.

    Skratka, ministrca sporoča, če nimate za kruh, pa jejte potico. To je ena oseba že svetovala množicam v preteklosti, pa se ni dobro končalo za njo. Delat se norca iz revežev je res pomanjkanje takta in znanja.

  • Johan Spohan 21:25 02.februar 2015.

    Klobasač a za tvojo klobaso tudi nastavi?