Slovenija
7311 ogledov

Kovač: ''Če bi bil paranoičen, bi rekel, da Janša počne to zavestno''

janez janša Daniel Novakovič/STA
Politična analitika Kovač in Čakš o aktualnem dogajanju, ki poleg zdravstvene krize pretresajo Slovenijo.

Premier Janez Janša je sinoči nastopil na javni televiziji, kjer je med drugim poudaril, da se vlada z epidemijo spopada od prvega dne. Dodal je, da nas čaka še nekaj težkih dni in tednov, ko bomo morali večino ukrepov še vedno upoštvati, da ne bomo prišli še v tretji val. 

A zdravstvena kriza ni edina, ki pretresa državo te dni, vse bolj vroče je tudi na političnem parketu, precej prahu je premier dvignil s svojimi tviti in nato še s pismom Bruslju. V sinočnjih Odmevih na TV Slovenija sta to dogajanje komentirala politična analitika Miha Kovač in Rok Čakš. 

Slednji je ocenil, da gre trenutno za preveliko majanje notranjepolitičnega prostora glede na situacijo, v kateri smo. "Mislim, da bi se morali osredotočiti na reševanje epidemije. Tudi v pogovoru s premierjem bi pričakoval, da bi se manj delala bilanca, kaj smo naredili narobe, kaj prehitro in kaj prepozno, osredotočati bi se morali v to, kaj bi še lahko storili, da bi iz te epidemije šli s čim manj negativnimi posledicami. To pomeni pozivanje k enotnosti, pozivanje k spoštovanju ukrepov, tudi če se z njimi ne strinjamo." 

Kovač se je strinjal in dodal, da imamo trenutno največ dnevno umrlih v Evropi, imamo neizmerno veliko število okuženih, pri čemer si tega niti ne znamo dobro pojasniti, strožji ukrepi veljajo že pet tednov. "Današnji nastop premierja sicer ocenjujem kot enega boljših, bolj umirjenih, a njegov problem je seveda ta, da mu ne uspeva zadrževati svojega telefona v žepu, s svojimi tviti sproža konflikte in včasih tudi podre tisto, kar s takimi nastopi zgradi." 

Kovač je izpostavil še, da premier tudi ni znal urediti komuniciranja vlade, saj imamo pogosto govorce, ki v njenem imenu govorijo različne stvari. "Predpogoj, da se začnemo vleči iz te krize pa je ravno to, da se ta komunikacija spremeni, da postane bolj empatična, prepričljiva in bolj usklajena. Pri tem je seveda pričakovati tudi visoko stopnjo kooperativnosti opozicije." 

Na vprašanje, ali Janša na nek način sam ne povzroča razkola v koaliciji s svojimi tviti in nekaterimi izjavami, Čakš v prvi vrsti bolj kot zunanjepolitični problem vidi nevarnost za notranjo stabilnost. "Koalicija deluje dokaj konstruktivno, ta vlada se razbija od zunaj. In vsaka razpoka, kjer prihaja do nesoglasja med koalicijskimi partnerji, je priložnost za opozicijo, da v njo zabije klin in jo omaja še malo v svojem načrtu, da vlado oslabi in morebiti tudi prevzame oblast. V tem smislu Janša z nekaterimi potezami asistira svojim političnim tekmecem pri destabilizaciji razmeroma trdne vlade." 

Kovač na to dodaja, da če bi bil paranoičen, bi rekel, da Janša morda to počne celo zavestno. "Nobenega dvoma ni, da se bomo soočili z gospodarsko krizo, ki bo verjetno zelo huda in kaj je lepšega, kot to prepustiti komu drugemu, se umakniti v opozicijo in čez šest mesecev, ko bodo ljudje že malo pozabili na njegove grehe, udariti po tistih, ki bodo takrat na oblasti. To bi bila povsem možna in racionalna strategija." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • lulibuc 13:59 20.november 2020.

    Kako pa počne a morda v nezavesti? Ta gestapovec je hujši od Mengeleja.

  • Ender3 13:23 20.november 2020.

    Ne razumem, da ga analizirajo samo po politični plati, kje so psihiatri, vladnik kaže znake, paranoje, obsesije, grandioznosti, relativizacije, zanikanja, manipulacije....potrebno je ljudem prikazati tudi psihološki profil mandatarja.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:14 20.november 2020.

    Kovač: ''Če bi bil paranoičen, bi rekel, da Janša počne to zavestno'' Hja, naslednja stopnja bi res bila, ko bi dotični to počel v nezavesti....kar še ni možno dokler vlada tega ne potrdi v parlamentu.. Bi pa za državo res ...prikaži večs bolje bilo, če bi v tem stanju bil...