Slovenija
5 ogledov

Kozarček med nosečnostjo ne bo škodil

Mnogi so kljub temu skeptični: tovrstne raziskave bi lahko ženskam dale občutek Žurnal24 main
Nova raziskava je pokazala, da zelo majhne količine alkohola med nosečnostjo za otroka niso nevarne.

Negativni učinki uživanja alkohola med nosečnostjo so znani. V nekaterih primerih lahko uživanje alkohola povzroči splav, rojstvo mrtvorojenega otroka ali trajne poškodbe pri otroku. Majhen odstotek otrok se rodi tudi s tako imenovanim fetalnim alkoholnim sindromom, ki pomeni telesne in duševne težave pri razvoju otroka.

Zdravniki zato ženskam priporočajo, naj se med nosečnostjo ali v času načrtovanja zanositve alkoholu izogibajo. Vendar epidemiologinja Yvonne Kelly z londonske univerze, ki je skupaj s sodelavci opravila študijo na primeru 12.000 otrok, pravi, da priporočanje popolne abstinence morda le ni popolnoma utemeljeno. "Naša raziskava je pokazala, da zelo majhne količine alkohola med nosečnostjo ne povečajo tveganja za vedenjske in kognitivne probleme otrok," je povedala. "Morda je v ozadju rezultatov dejstvo, da so bile matere, vključene v raziskavo, ki se niso popolnoma izognile alkoholu, bolj sproščene in je to prispevalo k boljšemu vedenju in kognitivnim sposobnosti njihovih otrok."

Raziskava
63 odstotkov mater otrok, vključenih v raziskavo, se je popolnoma vzdržalo alkohola med nosečnostjo, 29 odstotkov jih je uživalo majhne količine alkohola, šest odstotkov je bilo zmernih uživalk alkohola in dve čezmerni pivki. Za majhne količine alkohola so v raziskavi šteli eno ali največ dve pijači na teden, medtem ko so za zmerno uživanje uživanje alkohola upoštevali tri ali šest enot na teden. Za čezmerne pivke so označili ženske, ki so popile več kot sedem enot alkohola na teden. 

 

Uživanje alkohola med nosečnostjo lahko povzroči tudi splav in mrtvorojenost.

 
Raziskovalci so v nadaljevanju preučevali vedenjske probleme in kognitivne sposobnosti otrok. Študija, ki jo je objavila revija Journal of Epidemiology , je ugotovila, da je 40 odstotkov fantkov tistih žensk, ki so uživale majhne količine alkohola, imelo manj problemov s hiperaktivnostjo v primerjavi z otroki popolnih abstinentk. Fantje so se bolje odrezali tudi pri testu besednega zaklada in identificiranju barv, oblik, črk in številk. Deklice, ki so se rodile "lahkim" pivkam, so v 30 odstotkih imele manj emocionalnih težav kot deklice, rojene abstinentkam, čeprav raziskovalci pravijo, da bi to lahko bilo povezano z družinskim in družbenim ozadjem. Ženske, ki so bile v skupini zelo skromnih uživalk alkohola, so bile tudi pogosteje bolje izobražene in so imele višje dohodke. Poleg tega so v manj primerih v nosečnosti posegle po cigaretah.

Dvomljivci
Vendar pa so nekateri zdravniki ob tovrstnih raziskavah skeptični. "Skrbi nas, da bodo ta odkritja napeljala ženske v lažen občutek varnosti in jim dala zeleno luč za uživanje alkohola med nosečnostjo," je za BBC povedala Viviene Nathanson iz nacionalne zdravstvene organizacije. "Zelo pogosto in zmerno uživanje alkohola škoduje nerojenemu otroku. Zelo malo alkohola pa morda škoduje, morda ne." Po njenem prepričanju je najpreprostejši in najvarnejši nasvet bodočim mamicam, naj se med nosečnostjo alkohola izogibajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.