Slovenija
24 ogledov

"KPK neutemeljeno in zavajajoče"

Thaler je odločen oprati debel madež, ki mu ga je prizadejala afera s podkupovan Žurnal24 main
Odvetnik Zorana Thalerja Boštjan Penko vrača žogico Komisiji za preprečevanje korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije je včeraj zaključek preiskave Evropskega urada za preprečevanje korupcije (Olaf) v primeru nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja označila za "najslabši možni zaključek vsakega postopka, ker vsebinskega epiloga ni".

Olaf je namreč sporočil, da med preiskavo niso našli dokazov o nepravilnostih Thalerja, ki je bil osumljen korupcije.

"Zaključek komisije, da zaradi nesodelovanja Evropskega parlamenta v preiskavi ni prišlo do vsebinskega epiloga, je zato neutemeljen in zavajajoč. Resnici na ljubo lahko le še dodam, da v Evropskem parlamentu ni nobenih drugih ali dodatnih dokazov na to temo, na podlagi katerih bi zaključek Olafa lahko bil drugačen," pa meni Boštjan Penko, odvetnik Zorana Thalerja.  Poudarja, da je zaključek vsebinski: "Olaf je preiskavo zaključil vsebinsko, z ugotovitvijo, da ni našel nobenih dokazov, ki bi dokazovali protipravno ravnanje – kršitev Zorana Thalerja."

Dodaja, da je Thaler že prevzel moralno, etično in politično odgovornost s tem, ko je po razkritju afere odstopil z mesta evropskega poslanca.

Niso specializirani

Penko protikorupcijski komisiji očita, da je v svojih sklepih šla predaleč: "Protikorupcijska komisija ni organ, specializiran za področje kazenskega prava v ožjem smislu, zato velja njeno mnenje, da so v tem primeru podani utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, jemati vsaj z rezervo."

Penko še izpostavlja, da je sodišče že zavrnilo predlog za hišno preiskavo pri Thalerju. Meni, da bi "tožilstvo pregon že zdavnaj začelo, če bi ugotovilo, da zanj obstajajo vsi pogoji. Ker do danes tega (očitno) ni storilo, bi bilo po mojem mnenju prav, da bi Komisija za preprečevanje korupcije, namesto da poziva tožilstvo k vložitvi obtožnega akta, ponovno preverila pravilnost svojega stališča in svojega ukrepanja, tudi medijskega, v tej zadevi."

Komentarjev 2
  • albert 17:49 08.februar 2012.

    Ja Penko je jokal mene bi bilo sram. Vendar taki so slabiči ponoči ne spijo, se znojijo strah jih je.

  • izvedenec 17:33 08.februar 2012.

    Penko in Thaler st aamoralneža; Penko kot tožilec v privatni družbi z mafijo, potem pa je jokal; Thaler v kamero fehta 100 jurjev in se že oblizuje, sedaj pa trdi, da je bil blef,Ta dva tipa imata zdravo pamet ...prikaži več in javnost za norca!