Slovenija
27 ogledov

Primer Thaler: Brez dokazov o korupciji

Nekdanji evropski poslanec Zoran Thaler. Žurnal24 main
Evropski urad za boj proti goljufijam ni našel dokazov o nepravilnostih med preiskovanjem primera nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja, ki je bil osumljen korupcije.

Brez teh dokazov ne morejo uvesti disciplinskega ali kazenskega postopka.

Omejena preiskava

Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf je sporočil, da je Thaler z uradom polno sodeloval, medtem ko Evropski parlament ni nudil potrebne podpore. Ker Olaf od Evropskega parlamenta ni pridobil potrebnih elektronskih podatkov in ni mogel opraviti pogovorov s pričami, posledično ni mogel opraviti obsežne administrativne preiskave, zato njegove ugotovitve temeljijo na omejenih informacijah, so še opozorili v uradu.

Seznanili bodo slovenske organe

Preiskavo v primeru Thaler vodijo tudi slovenski pravosodni organi, Olaf pa jim bo poslal poročilo z ugotovitvami preiskave, je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik Olafa Johan Wullt.

Posneti na skrivaj


Thaler se je s predstavniki Olafa sestal septembra lani. Takrat je preiskovalcem pojasnil svojo plat zgodbe glede korupcijskih obtožb britanskega časnika Sunday Times. Gre za korupcijsko afero, ki jo je časnik razkril marca lani. Vanjo naj bi bili poleg Thalerja vpleteni še trije evropski poslanci – Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot poslanca odstopila.

Sunday Times je poročal o tem, kako so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi videoposnetki.

Komentarjev 6
  • Marko Slovenia 22:46 27.november 2016.

    Haha, gor(severnjaki) so lih tolk pošteni, kot naši. Ljudje pa mislijo, da je drugod boljše in pošteno.

  • tralala 08:30 06.februar 2012.

    TAKOJ izgini iz politike, Thaler - zame si politično truplo. Ne bodi isti kot desnaki, ne sprenevedaj se in ne vleči volilcev za nos.

  • Fertel 19:16 05.februar 2012.

    za bruhat...