Slovenija
180 ogledov

Kraljica na slavnostni večerji

1/56
Žurnal24 main
Grad Brdo je bil prizorišče slavnostne večerje v čast britanski kraljici Elizabeti II. in njenemu soprogu princu Filipu. Kraljica je na obisk prispela v sredo nekaj po 14 uri.


Na tridnevni državniški obisk je prispela britanska kraljica Elizabeta II. s soprogom vojvodo Edinburškim. Na njenem prvem obisku v Sloveniji bo kraljico gostil predsednik države Danilo Türk.

 

Domov bo odnesla porcelan

Kraljica Elizabeta II. je od predsednika RS Danila Türka prejela porcelanski servis Catbriyur. Podrobneje na tej povezavi.

Kraljico Elizabeto II. in njenega soproga so z vojaškimi častmi sprejeli na gradu Brdo, kjer sta si kraljica in njen gostitelj predsednik Danilo Türk izmenjala darila in odlikovanja. Sledili so pogovori, med katerimi je kraljica omenila tudi slovensko pokrajino, še posebej Alpe, ki sta jo s soprogom opazovala iz letala.

Množica jo je pozdravila
Visoka gostja iz Velike Britanije se je nato s princem Filipom odpravila v Ljubljano, kjer jo je pred hotelom Union pozdravila radovedna množica Ljubljančanov. Nato si je v hotelu ogledala otroško glasbeno predstavo Džungel Jangle, ki so jo pripravili otroci Britanske mednarodne šole v Ljubljani in ljubljanske Osnovne šole Vita Kraigherja, njen soprog pa si je medtem ogledal delavnico Igra o mestu prihodnosti – The Future City Game, ki jo je pripravil British Council.

Kraljica Elizabeta II. pred začetkom slavnostne večerje v družbi predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. © BOBO

 

Sledil je še sprejem, ki ga je v čast kraljičinemu prihodu v Slovenijo pripravil britanski veleposlanik v Sloveniji Tim Simmons. Britanski kraljevi par se je sestal še s predsednikom vlade Janezom Janšo in novim predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, prvi dan obiska pa je zaključil z  udeležbo na slavnostni večerji, ki sta mu jo na Brdu pri Kranju priredila slovenski predsednik Türk in njegova soproga.

Počaščena kraljica
V nagovoru pred pričetkom večerje je visoka gostja dejala, da sta s princem Philipom počaščena, da njun prvi obisk Slovenije poteka tako kmalu po nadvse uspešnem prvem slovenskem predsedovanju Evropski uniji. Omenila je, da VB in Slovenijo družijo iste vrednote. Predsednik Türk je obisk njenega visočanstva pozdravil kot potrditev odličnih odnosov med narodoma, ki ju povezuje prijateljstvo, katerega zgodovina in kakovost navdihujeta s spoštljivostjo. Zgodovina teh odnosov, ki obstojajo stoletja, je po njegovih besedah v veliki meri potekala zunaj široke javne pozornosti in množičnih komunikacij.

 

Tudi kraljica na izgubi

Svetovna finančna kriza je prizadela tudi britanski dvor, saj je kraljica samo v nekaj tednih izgubila več kot 37 milijonov britanskih funtov imetja. "Mislim, da bo kraljica pri tem utrpela ogromen udarec," je v luči finančne krize dejal Philip Beresford, ki je med drugim tudi sestavil seznam najbogatejših Britancev.

Drugi dan obiska bo namenjen ogledu Kobilarne Lipica, kjer bo Elizabeta II. simbolično v dar prejela lipicanca, ki pa bo ostal v trajni oskrbi Kobilarne Lipica. V popoldanskih urah se bo kraljica srečala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem , se udeležila kosila s približno 80 gosti, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in njeni promociji, z možem princem Filipom pa se bosta sprehodila tudi po Tromostovju. Obisk bo kraljevi par sklenil v četrtek, ko ju bo ob odhodu pospremila častna četa.

PREBERITE ŠE:
Kraljica pod pritiskom   Zapore ob obisku kraljice Elizabete   Od Lilibet do kraljice   Zanimiva dejstva o kraljici Elizabeti II. Kraljevi gostje v Sloveniji
Slovenijo so že obiskali tudi drugi člani britanske kraljeve družine, nazadnje vojvoda Yorški, princ Andrew , ki je septembra lani prišel kot odposlanec britanskega ministrstva in urada za mednarodno trgovino in naložbe.

Britanski prestolonaslednik princ Charles je Slovenijo obiskal pred desetimi leti. Takrat si je poleg Ljubljane ogledal še Bled in Triglavski narodni park. V vlogi predsednice sklada Rešite otroke pa je Slovenijo obiskala tudi princesa Anne , ki se je pri nas mudila oktobra 1996.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.