Slovenija
37 ogledov

Kranj bo dve leti razkopan

"Kranjčani so zaradi izkušenj s Tavčarjevo, Prešernovo in Tomšičevo ulico ter Ga Žurnal24 main
Podpis pogodbe. Nadaljevanje obnove mesta. Civilna iniciativa zahteva zamik.

Pričakovanja arheologov
Izkopavanja. Uvod v obnovo bodo arheološka izkopavanja, ki naj bi med drugim dokončno razkrila mejo grobišča okrog župnijske cerkve. Omogočila naj bi tudi nova spoznanja o urbanizmu poznoantičnega časa. Arheolog Milan Sagadin predvideva, da je obstajal sistem s prometno mrežo, nadeja pa se tudi presenečenj.

 

Obnova. Novo obsežno gradbišče bodo konec meseca odprli v starem delu Kranja. Mestna uprava je včeraj s Cestnim podjetjem Kranj (CPK) podpisala pet milijonov evrov vredno pogodbo.

“Gre za logičen naslednji korak obnove mestnega jedra,” je povedal kranjski župan Damijan Perne. Civilna iniciativa za ohranitev življenja v mestu meni nasprotno – da bi morali obnovo odložiti.

Veliko gradbišče
Več milijonov evrov vredna dela bodo zajela Pungert, tri ulice, dva trga, most čez Kokro in vrt gradu Khislstein. “Ne gre samo za preplastitev, temveč tudi obnovo komunalne infrastrukture,” je dejal Perne. Branko Žiberna, direktor CPK, pa je dodal, da bo projekt zaradi zgoščenega naselja zelo zahteven. Ker bo mesto razkopano skoraj dve leti, zaključek del pričakuje poleti 2012, občane pa prosi za razumevanje.

“Dokončajte preostale”
Obnovo starega mesta je treba odložiti, dokler okrog njega ne bodo dokončani drugi projekti, pa v imenu civilne iniciative zahteva Aleksander Pavšlar in spomni na številna že odprta gradbišča na Jelenovem klancu ter okrog Slovenskega trga in Globusa. “To je taka obremenitev, da bodo propadle še te dejavnosti, ki še obstajajo,” je prepričan. Za primer spomni na Tavčarjevo ulico: “Ta si niti pet let po zaključku del še ni opomogla.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.