Slovenija
12 ogledov

Kratko potegnejo otroci

Na srečanju je bilo precej vroče krvi, ker krajani niso enakega mnenja o dogodku Žurnal24 main
Krajani županu očitajo samovoljo, on pa njim nestrpnost do Romov.
Imajo tri možnosti
Položaj. Če se ne popravi, imajo na voljo tri možnosti, izpostavlja Matija Hočevar. Romsko naselje se lahko odcepi od KS Račje selo in se priključi drugi KS, lahko ustanovijo lastno KS, lahko pa na volitvah v svet KS Račje selo kandidirajo štirje Romi. Glede na to, da je polovica prebivalcev Romov, potrebnih glasov ne bi bilo težko dobiti, je prepričan. S tem bi imeli Romi v svetu večino.

Približno polovica staršev predšolskih otrok iz Krajevne skupnosti (KS) Račje selo se je v nedeljo zvečer zbrala na sestanku glede novoletne prireditve, ki so jo bojkotirali, ker bi jo morali imeti skupaj z Romi. Trebanjskemu županu Alojziju Kastelicu očitajo delovanje proti njihovi volji.

Potrebna je strpnost
"Ko bi župan sprejel sklep, da je obdarovanje otrok v eni krajevni skupnosti ločeno, bi delal protizakonito in protiustavno," je pojasnil Toni Jeršin, tajnik KS. Kastelic pa je izpostavil, da se v KS pojavljajo nestrpnosti ravno v času, ko mineva 65 let od holokavsta.

"Če ne bomo strpni drug do drugega, bodo posledice izjemno hude. Če se boste šli vojno, boste vsi slabo živeli," je poudaril zbranim krajanom. "Nestrpnost do otrok pa je poseben prekršek. Upam, da bodo tudi uradni organi poskusili tukaj narediti vse, da se to v prihodnje ne bo dogajalo," je pojasnil.

Naši in njihovi
Starši so prepričani, da otroke na romske in neromske deli že občina, ker deluje v romskem naselju enota vrtca. "Sklep KS, da nočemo imeti dedka Mraza skupaj z romskimi otroki, je protizakonit, medtem ko se občina odloči, da naše in njihove otroke deli," se je čudil krajan Stane Hribar. Starši so predlagali tudi, da naj ustanovijo vrtce še po vaseh, če imajo Romi svojega v naselju.

41 predšolskih otrok je v KS Račje selo, od tega 20 romskih.

Za vključitev romskih otrok je boljša enota v samem naselju, je odgovoril Kastelic. "Če kot predšolski otroci ne spoznajo slovenskega jezika, se v šolo izjemno težko vključijo in vedno zaostajajo za drugimi," je izpostavil. Matija Hočevar, romski svetnik, pa je pojasnil, da je stavba, v kateri deluje romski vrtec, v njegovi lasti. "Občini sem dal stavbo v najem. Naj še krajani tako naredijo s svojimi hišami," je poudaril in dodal, da so v njihovo enoto vabljeni tudi neromski otroci.

Globlji izvor težav?

Čeprav trdijo, da je za bojkot kriva le samovolja župana, pa podobni dogodki iz preteklih let – na primer grožnja, da bodo bojkotirali prireditev domačih gasilcev, če bo nastopalo romsko društvo – in pripombe, izražene na nedeljskem sestanku, kažejo, da so težave globlje. "Ko bo cigan plačeval tako kot jaz, bo tudi moj otrok lahko sedel zraven," je na primer izpostavil krajan Andrej Kovačič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.