Slovenija
21 ogledov

Krčani žugajo državi

V soboto so gasilci neutrudno črpali meteorno vodo, ki je zalila predel med cest Žurnal24 main
Poplave. Sava se je znesla nad Krškim, Temenica presenetila, Krka najvišja v zadnjih 20 letih.

Stoletne vode, ki so se zlile v Posavje, so najbolj prizanesle sevniški občini, kjer je gradnja hidroelektrarn končana, znesle pa so se nad krškim mestnim jedrom, zalile stadion in igrišča ter svoj pohod nadaljevale proti Brežicam.

“Kriva je država!”
Posavci s prstom že žugajo proti Ljubljani in eden izmed najglasnejših, Niko Galeša, predsednik odbora za spremljanje izgradnje HE na spodnji Savi, napoveduje, da se bo Posavje o nastali škodi pogovarjalo z Ljubljano.

Poplave Dolenjska | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



“Če bi lani v sklopu gradnje HE Krško zaščitili savske brežine, danes staro Krško ne bi bilo potopljeno,” pravi Miljenko Muha iz Kostaka, sicer član istega odbora. “Dejstvo je, da Sava ni več, kar je bila pred 30 leti, in se vode prehitro zlijejo k nam,” dodaja.

Reševali, nemo opazovali
Na trebanjskem koncu je Temenica tako narasla, da podobnega ne pomnijo. Iz Šentlovrenca, kjer je bilo središče preplavljeno z več kot pol metra vode, so gasilci v noči na nedeljo zaradi plazu evakuirali družino Jarm.

“Ob 23.30 sem rešil še psa, potem pa je šla voda skozi,” je povedal Ivan Lavriha z Grma, ki mu je voda poplavila gospodarsko poslopje, klet in hlev. Pol metra vode je steklo v hišo Tomaža Verščaja z Gorenjih Ponikev, ki je lahko kljub pomoči gasilcev in pregradi le nemočno opazoval, kako Temenica narašča.

Evakuirali turiste
V Novem mestu je Krka zalila Gostišče Loka in domala vse kleti hiš na Pugljevi ulici, neprevozna sta bila oba mostova ob gradu na Otočcu.

Poplave Dolenjska | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



“Iz hotela v gradu smo evakuirali 12 gostov in šest zaposlenih; na dvorišču gradu je bilo vsaj 40 centimetrov vode,” pove Janez Miklič, poveljnik novomeških poklicnih gasilcev. Po pripovedovanju tistih, ki živijo neposredno ob Krki, je bila ta včeraj najvišja v zadnjih 20 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.