Slovenija
3333 ogledov

Krčenje košarice zdravstvenih pravic? To pravi Gantar!

Zobozdravnik Pixsell
Iz ZZZS je prišla ideja, da bi iz košarice izvzeli zobozdravstvo, storitve, vezane na vid, nenujne prevoze, zdraviliško zdravljenje in prehrano.

V javnosti so se pojavila številna namigovanja o krčenju zdravstvenih pravic iz košarice obveznega zdravstva. Koronakriza je namreč zajela tudi zdravstveno blagajno, v kateri naj bi po ocenah ZZZS zmanjkalo 129 milijonov evrov.  

Direktor ZZZS Marjan Sušelj je omenil, da bi iz košarice, ki krije osnovno zdravstveno zavarovanje, lahko izvzeli zobozdravstvo za odrasle, storitve, vezane na vid, nenujne prevoze, zdraviliško zdravljenje in prehrano v bolnišnicah. Pri tem je poudaril, da gre zgolj za primer in da bi seznam storitev, ki bi jih lahko izločili iz košarice, morala pripraviti stroka. 

slovenija 17.07.08 Aleksandra Calic, zobozdravnica, zobar, zobozdravnik; foto:Sa Zdravje ZZZS sili zobozdravstveni sistem za odrasle v popolno privatizacijo

Njegova napoved je razburila javnost, zato minister za zdravje Tomaž Gantar miri: "Govorice o krčenju košarice niso prišle z ministrstva, ampak verjetno z ZZZS. V tem trenutku se o tem ne pogovarjamo."

Je pa minister dejal, da bo treba jeseni oceniti, kakšno je stanje, glede na gospodarsko situacijo, ko bo jasno, koliko manj je bilo prilivov v blagajno ZZZS. 

"Pred nami je obveza po določenih spremembah v načinu dela, če želimo še naprej opraviti enak ali dodaten obseg dela," je poudaril Gantar. "Mi bomo skušali zagotoviti to z dodatnimi programi, dodatno stimulacijo. Čeprav ostajajo pri nekaterih pomisleki, je treba vedeti, da se s čakalnimi dobami že nekaj let ukvarjamo dokaj neuspešno. Zame je ključen bolnik, ki čaka in lahko utrpi določene posledice, če ne pride do zdravljenja."

Zdravje Tako okulisti koncesionarji nategujejo paciente

Dodal je, da bodo skušali za zmanjševanje čakalnih dob angažirati vse, ki imajo dovoljenje za delo in lahko zdravstvene storitve opravljajo. "To je edina pot, da pridemo do krajših čakalnih dob," je poudaril minister. 

Na vprašanje novinarke, ali to pomeni, da bodo v javno zdravstvo vključili tudi zasebnike, je odgovoril: "Skušali bomo angažirati vse, ki imajo dovoljenje za delo in lahko zdravstvene storitve opravljajo.V primeru ustreznega dovoljenja za delo in možnosti nadzora pod enakimi pogoji je tudi to možno." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 08:04 02.junij 2020.

    DeSUS mora spremeniti vodstvo ,da bodo v parlamentu slišani . Starostniki so žrtve neoliberalizma in čas je za spremembe še preden bodo našli izgovor za kakšen nov virus .

  • johan12 07:30 02.junij 2020.

    Ja g. Gantar, a privatne zavarovalnice bodo pa še vedno skubile sistem? Saj zato ste že dve reforni pomagali zrušit. Razni Jakliči in ostali mrhovinarji pa denar po srbiji pa v lastne vile itd. Pač prodana duša!

  • Naklonsky 20:08 01.junij 2020.

    Zanimivo. V bolnišnici brez hrane - mama ali hči ti vsak dan v kanglici nosi hrano in kos kruha...