Zdravje > Aktualno
23214 ogledov

Tako okulisti koncesionarji nategujejo paciente

Profimedia
Pacient ima pravico, da z receptom izbere očala pri katerem koli optiku

Ministrstvo za zdravje so obvestili o dvomljivem ravnanju v okviru koncesionarjev s področja okulistike, je na seji DZ opozoril minister za zdravje Aleš Šabeder.  Gre za to, da optik koncesionar predpiše očala, upravičene do naročilnice za ta očala pa napotijo kar v svojo optiko. Pacienti pa to storijo, čeprav bi lahko z naročilnico kupovali tudi drugje. Na ZZZS na primer prek svoje spletne strani paciente še posebno opozarjajo, da imajo prosto pravico do izbire izvajalca za okulistični pregled in tudi za optiko, kjer si bo izbral očala. 

Gre torej to, da naj okulisti ne bi izdajali naročilnic za očala pacientom, ampak jih direktno posredujejo v optiko, ki je velikokrat v njihovi lasti. Na ta način pa kršijo pravico pacienta do izbire.

Rešitve bo prinesla novela

Ministrstvo za zdravje bo po napovedi ministra koncesijske pogodbe v prihodnje usklajevalo z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Tako namerava poseči v vsebino pogodb v okulistični dejavnosti, da bo v pogodbo uvrstilo klavzulo o neprimernosti povezave koncesionarja z določeno optiko.Prav tako pa bo opredelilo dolžnost koncesionarja, da po končanem pregledu izroči naročilnico za izdelavo očal zavarovancu in mu s tem zagotovi svobodno izbiro, je v odgovoru na poslansko vprašanje odgovoril Šabeder.

očala Višine zneskov Zdravje Kdaj mi pripadajo brezplačna očala

Nadzor nad izvajanjem predpisov s področja izvajanja zdravstvene dejavnosti in materialnega poslovanja je sicer v pristojnosti ministrstva za zdravje in ga izvaja v obliki upravnih nadzorov, kamor so vključeni tudi koncesionarji.

KPK že opozorila na korupcijsko tveganje

Nadzor nad izvajanjem pogodb o izvajanju storitev na račun javnih sredstev pa izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tako je bil zavod na pobudo Komisije za preprečevanje korupcije že vključen v problematiko neprimernega sodelovanja med okulisti in optiki, je pojasnil Šabeder.

Strokovni nadzor nad delom posameznega zdravnika izvaja Zdravniška zbornice Slovenije, minister za zdravje pa lahko odredi celovit nadzor, kadar gre za sum nepravilnosti v zvezi z organizacijo, strokovnostjo delovnega procesa ali nepravilnosti v zvezi s kakovostjo in varnostjo zdravstvenih storitev, je dodal.

okulist, Diskriminacija? Slovenija Enemu zaračunajo 7, drugemu pa 20 evrov

Glede povezave med okulisti in optiki je Šabeder še povedal, da sodelovanja med eno in drugo dejavnostjo ni mogoče prepovedati. "Biti pa mora transparentno in mora zagotavljati integriteto na eni in drugi strani," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • matermila 15:31 23.oktober 2019.

    Že večkrat sem naročil očala pri ZENNI optical in sem zelo zadovoljen.Imam kar močno dioptrijo in za multifokalna očala z vsemi možnimi zaščitami(filtri) in fotoobčutljiva plačam z carino ca.140€.Zadnja očala pri našem optiku sem plačal 560€,brez vsakršne zaščite(premazi proti prahu,praskam ...prikaži več itd.)Pa še ena poslastica,kolega se mi pohvali z novimi očali,ki jih je naročil pri nas(520€),ko mi pokaže futrolo in krpico,pa ugotovima,da so prav iz ZENNI-ja.Pa so ga nategnili za dobrih 350€.(v Slov.Bist)

  • matjaz39 06:56 23.oktober 2019.

    Ravno to se mi je zgodilo v očesni ambulanti Naklo! Potem ko nisem hotel pri njih kupiti očal , pa mi je gospa z visokim tonom kar zabrusila naj naslednjič ne hodim več k njim na pregled če nemislim pri ...prikaži več njih kupiti očal. Kaj mi preostane, bom naslednjič pač šel drugam na pregled.

  • jakec1575 23:00 22.oktober 2019.

    A v tej državi ni vec enega postenega izobrazenega cloveka? Ljudje so zblazneli za denarjem. dobesedno.