Zdravje > Aktualno
17137 ogledov

Kdaj mi pripadajo brezplačna očala

očala Shutterstock
Bralko je zanimalo, kdaj ji pripadajo brezplačna očala za na blizu in za na daleč.

Pozdravljeni, stara sem 54 let in imam probleme z vidom na daleč in pri branju. Zanima me, kako pogosto mi pripadajo brezplačna očala. 

Odgovarja direktor Optike Glasmaher Dejan Stušek.  

Spoštovana, v primeru dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga imamo sklenjenega večinoma vsi v Sloveniji, vam vsaki dve leti pripada pregled pri specialistu okulistu. V primeru spremembe dioptrije, dobite naročilnico za očala na daleč. Z naročilnico imate popust pri nakupu korekcijskih očal najpogosteje v višini od 42 do 68 evrov. Za višje dioptrije celo več. V optiki lahko za ta denar dobite tudi socialna očala brez doplačila, vendar se kvaliteta ne more primerjati z boljšimi produkti. Za očala za blizu, ste samoplačniki do 63. leta starosti. Nato pa vam pripada podoben znesek kot za očala za daljavo.

Odgovorjajo tudi iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZV):

Zavarovane osebe so v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičene do pripomočkov za izboljšanje vida, če upravičenost do le-teh ugotovi pooblaščeni zdravnik okulist, ki je vključen v javno zdravstveno mrežo. Korekcijska očala za bližino lahko pooblaščeni zdravnik predpiše zavarovani osebi po dopolnjenem 63. letu starosti. Za korekcijska očala za daljavo ni take starostne omejitve. Zavarovana oseba lahko očala prevzame pri pogodbenih optikah v Republiki Sloveniji ali jih nabavi v tujini in naknadno uveljavlja povračilo stroškov.

Za vsa očala so določeni cenovni standardi, do katerih jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje.  Če se zavarovana oseba odloči in izbere dražja očala je dolžna doplačati razliko nad cenovnim standardom. Potrebno pa je poudariti, da so pogodbeni optiki zavarovanim osebam dolžni zagotavljati kakovostno izdelana očala in iz ustreznih materialov že v okviru cenovnega standarda. Vsa organska korekcijska stekla morajo imeti tudi trdnotni sloj. To pomeni, da je mogoče pri pogodbenih optikih dobiti ustrezna in kakovostna očala brez doplačil. Kateri optiki nudijo največjo izbiro očal brez doplačil si lahko ogledate na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.
https://www.zps.si/index.php/osebna-nega/ocala-na-recept/6987-ponudba-ocal-brez-doplacila-velikokrat-je-skrita

Trajnostna doba očal je dve leti. Če v času od prejema očal do izteka trajnostne dobe pride do pomembne spremembe v zdravstvenem stanju in posledično nefunkcionalnosti očal, zaradi sprememb v dioptriji, so zavarovane osebe upravičene do novega pregleda pri zdravniku okulistu in novega medicinskega pripomočka v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na naslovu
http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.nsf/o/9D8878E00E615A92C1257C7F003579C4

V primeru dodatni vprašanj v zvezi z uveljavljanjem pravic do medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida se lahko zavarovane osebe obrnejo na najbližje poslovalnice ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.