Slovenija
67 ogledov

Krebsova poskrbela za svoje

Širca, Radić, Pavlinič Krebs Saša Despot
Drago. Na ministrstvu, ki ga zdaj vodi Borut Pahor, lani za povečan obseg dela nagrajeni 14-krat bolje kot policisti. Pirnat in Virant. “Razlika je presenetljiva, pojasni pa naj jo vlada.”

Na ministrstvu za javno upravo (MJU), kjer je vodenje v ponedeljek začasno prevzel predsednik vlade Borut Pahor, so posameznemu uslužbencu lani v povprečju menda razdelili skoraj tisoč evrov dodatka za povečan obseg njegovega dela. V istem obdobju naj bi bil, neuradno, posamezni policist za povečan obseg dela nagrajen povprečno s slabimi 70 evri.

To bi pomenilo, da naj bi bil povprečni zaposleni na MJU nagrajen skoraj 14-krat bolje kot policist.

Ni jasno, kdo je kaj delal
Z MJU sicer niso pojasnili, kdo vse od 283 pri njih zaposlenih je lani prejel dodatek za povečan obseg dela ter katera delovna mesta na ministrstvu ti posamezniki zasedajo in s kakšnimi nazivi. Te odgovore naj bi posredovali danes.

Slišati pa bi jih želeli tudi v sindikatu državnih in družbenih organov. “Že sama analiza plačnih učinkov in pomanjkljivosti plačnega sistema v javnem sektorju, ki jo je vlada nedavno obravnavala, je povsem presplošna. Iz nje ni razvidno, kako se je ta denar delil oziroma ali zgolj med vodilnimi v posamezni organizaciji ali tudi nižje po lestvici,” pojasnjuje sekretar omenjenega sindikata Drago Ščernjavič.

Najmanj administratorju
Prav tako z MJU pričakujemo podatke o najvišjem in najnižjem znesku, ki je bil posameznemu uslužbencu lani izplačan za povečan obseg dela.

Med zaposlene v policiji pa so lani v vsem letu razdelili skupno slabih 400 tisoč evrov neto za povečan obseg dela. “Za leto 2010 je uspešnost iz naslova povečanega obsega dela prejelo 658 različnih javnih uslužbencev policije. Najnižje letno izplačilo posamezniku je znašalo 53,49 evra bruto oziroma 37 evrov neto, in sicer na delovnem mestu administrator V. Najvišje letno izplačilo je znašalo 6.353,52 evra bruto oziroma 3.587,73 evra neto, in sicer na delovnem mestu direktor uprave,” pojasnjujejo na policistom nadrejenem ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Pahor naj pove
Ščernjavič vlado in trenutno nadomestnega šefa na MJU Boruta Pahorja sicer poziva, naj sporočita, kolikšna vsota je bila izplačana vsakemu posamezniku, zaposlenemu v državni upravi, in za kakšno delo. Šele prek tega, tako Ščernjavič, bo jasno, zakaj so pri izplačevanju dodatka med posameznimi organi državne uprave tolikšne razlike.

Skoraj 14-kratna razlika med zneskoma, ki sta ju lani prejela policist in uslužbenec MJU, preseneča tudi upravna pravnika Rajka Pirnata in Gregorja Viranta. “Mislim, da bi morali to resno pojasniti na MJU,” meni Pirnat. Virant, prav tako nekdanji minister za javno upravo, pa dvomi, da bi razlika nastala, ker bi v policiji načrtno varčevali z zaposlovanjem. “Edini vir financiranja povečanega obsega dela je namreč prihranek pri plačah. Tega je nato možno razdeliti med tiste uslužbence, ki so bolj obremenjeni in produktivnejši. Strinjam se, da bi moralo biti v državni upravi manj zaposlenih in zato bolje plačanih,” dodaja Virant.

Komentarjev 5
  • graff 18:12 14.julij 2011.

    Prvo kot prvo, nujno je ukiniti povsem nepotrebno ministrstvo za Javno Upravo, drugo gospa Krebsova je pokazala iz kakega testa je in koliko obrazov ima, predvsem v primeru takoimenovanih policijskih dodatkov (cca 3,5 mil) do leta 2014, kar je enako ...prikaži več nič trošenju denarja, ki si ga je privoščila za svoje, za potrebe Grčije 380 mil, želznice 120 miljonov, NLB- brezno brez dna čez 250 miljonov.. Sicer pa ni skrivnost, MJU se napaja iz sredstev namenjenih za plače policicistov, ker denarja drugje sploh ni možno na tako galanten in pokvarjen način ukrasti, to je počel tudi Virant. Zato da so prikrili svoje umazane rabote so poslali v boj uslužbence carine, ki so se ne samo osramotili ampak tudi opekli kot že dolgo ne.Predlog nas davkoplačvelacev je praktično soglasen, takoj ukinimo to absolutno nepotrebnoo in prepotratno ministrstvo.

  • Biba_Kika 13:26 14.julij 2011.

    Povečan obseg dela dobijo uslužbenci, ki so med delovnim časom bolj obremenjeni in sicer prevzemajo delo tistih, ki so na bolniški ali porodniški (pa se jih ne nadomesti). Zakaj razlika? Zato ker je na policiji in MNZ zaposlenih več kot ...prikaži več 9000 tisoč ljudi, na MJU pa okrog 300 ljudi, odvisno pa je, koliko je prihranjenega denarja na posameznem ministrstvu iz naslova porodniških in bolniških, to ni dodatek, ki je samoumeven in ki ga dobijo vsi, temveč le tisti, ki imajo iz navedenega razloga povečan obseg dela in se ga lahko izplača na tej podlagi (obstaja uredba o povečanem obsegu dela). Seveda je odvisno tudi od tega, kako na posameznem ministrstvu ta denar razporejajo, upravičeno ali ne. Logično je namreč, da je večja verjetnost, da je prihranek iz naslova bolniških in porodniških višji na MNZ, kjer je več kot 9000 zaposlenih, kot na MJU, kjer je zaposlenih 283, tako da tukaj že iz tega naslova s temi izračuni nekaj ni v redu. Zato je bolje ne nasedat tem številkam, temveč počakajmo n

  • 1111 10:18 14.julij 2011.

    ...sploh ne razumem kaj iščeš v policiji...pa ne me slabo razumet!!!