Slovenija
25 ogledov

Krebsova proti Kresalovi

rop, banka Celje, šempeter, policija, policijski trak, banka, noč Žurnal24 main
Policijski dodatek. Sindikati pričakujejo, da bodo po vzoru Katarine Kresal ukrepala tudi preostala ministrstva. Krebsova: plače policistov se ne morejo urejati posebej.

"Način urejanja dodatkov k plačam policistov, kot ga predvideva na vladi sprejeti predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji, pomeni nesistemski pristop, ki bi zrušil enotni plačni sistem," je po poročanju STA danes poudarila ministrica za javno upravo v odstopu Irma Pavlinič Krebs. Ob tem je zanikala, da bi šlo za oseben spor z notranjo ministrico Katarino Kresal. Osebno se namreč o dodatkih za policiste nikoli nista dogovarjala, zato do spora med njima ni moglo priti.

Na ministrstvu za javno upravo se v celoti strinjajo z ureditvijo delovnopravnih razmerij v predlogu, neprimerno in sporno se jim zdi le vprašanje dodatka k plačam. Problem Krebsova vidi v tem, da bodo lahko posamezne poklicne skupine vnovič začele izboljševati svoj položaj z različnimi dodatki, kar potrjujejo pričakovanja sindikatov.

Pričakovanja drugih sindikatov

"Pričakujemo, da bodo tudi preostala ministrstva ukrepala in ustrezno uredila materialni položaj svojih zaposlenih," je pred današnjim srečanjem s Krebsovo dejal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščevič. "Enaka pričakovanja imajo tudi sindikati v šolstvu, kulturi in drugod v javnem sektorju, kjer je kup nerešenih problemov, čemur pravimo anomalije v plačnem sistemu," je povedal in pozdravil dejstvo, da je "eden od ministrov, v tem primeru ministrica, poskušal nekaj narediti za svoje podrejene".

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je ob sprejemu zakona poudarila, da novosti pri plačah policistov ne postavljajo v privilegiran položaj, pač pa bodo s tem "po 20 letih odpravili mačehovski odnos države do policije". Opozorila je, da te dodatke že imajo vojaki, pazniki in cariniki. Za nesprejemljive jih je takoj po sprejemu predloga že označila tudi ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić.

Komentarjev 1
  • 1111 14:08 05.julij 2011.

    ...policisti ne bodo občutli nobenga povišanja...kdo drugi pa že...