Slovenija
25 ogledov

Krek: Tržačani trenutno malce nevarnejši

“V Trstu je trenutno malce več ljudi, ki so malo nevarnejši,” meni direktor Zavo Žurnal24 main
Primer bakterijskega meningitisa je prestrašil številne. Preventiva v Trstu in Cortini.
 “Za meningokokom lahko zboliš kjerkoli, res pa je, da je trenutno v Trstu malce več ljudi, ki so nevarnejši,” odgovarja Milan Krek, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, na vprašanje, ali naj se zaradi nedavnega primera okužbe z bakterijskim meningitisom v Italiji v prihodnjih dneh raje odpovemo smučanju v italijanskih Dolomitih ali nakupovanju v Trstu.

Več okužb jeseni
Po navadi ne zboli klicenosec, teh je okoli petnajst odstotkov, ampak nekdo, ki je manj odporen in ga je klicenosec okužil. Ljudje pogosteje obolevajo v jesenskih in zimskih mesecih, dodaja Krek.

Splošni preventivni ukrepi
“Ker se meningokok prenaša kapljično, priporočamo splošne ukrepe za varovanje pred okužbami dihal, kot so umivanje rok, prezračevanje prostorov, higiensko kihanje in kašljanje. Posebni ukrepi pa niso potrebni,” pomirja predstojnica Centra za nalezljive bolezni na Inštitutu za varovanja zdravja RS Alenka Kraigher.

V Trstu in Cortini preplah

V tržaški bolnišnici Cattinara se, kot smo že pisali, skoraj en teden za življenje bori osemnajstletnica, ki je zbolela za to nevarno boleznijo. Ker zdravniki še ne vedo, ali se je Tržačanka okužila v Trstu ali Cortini d’Ampezzo, so preventivne akcije preprečevanja okužb stekle v obeh krajih. Antibiotike so lahko dobili vsi, ki so bili v zadnjih dneh pred okužbo v stiku z obolelo, zdravniki pa njihovo počutje preverjajo vsak dan.
 

Gripa

Pravi val še prihaja. V Sloveniji vlada trenutno nizka intenziteta obolevnosti za gripo. Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Koper pa naj bi bilo letos za cepljenje proti gripi manj zanimanja. Razlog naj bi bilo manjše obolevanje za gripo v lanskem letu in cena cepiva. Na inštitutu za varovanje zdravja pa cepljenje priporočajo.

Okužba sovpadla z gripo
V Trstu je novica o okužbi že povzročila razburjenje, družinski zdravniki in pediatri pa so prejeli na desetine klicev zaskrbljenih ljudi. Primer bakterijskega meningitisa je namreč sovpadel z valom gripe. Marsikdo se je ob vročini, dihalnih težavah in glavobolu, tipičnih spremljevalcih gripe, ustrašil morebitne okužbe z meningitisom. Kraigherjeva pojasnjueje, da so simptomi bakterijskega meningitisa značilni, da pa se obe bolezni v začetni fazi lahko kažeta kot vročinsko obolenje.

“Meningokokni meningitis nastopi naglo. Bolniku se stanje poslabša v nekaj urah. Tipični znaki obolenja so glavobol, slabost, bruhanje, otrdel tilnik, in mrzlica. Bolnike moti svetloba, na koži se pojavijo spremembe v obliki drobnih krvavitev. Kmalu postanejo zmedeni in razdražljivi, po nekaj urah pa so že v nezavesti. Bolnik s takimi simptomi potrebuje takojšnjo zdravniško pomoč in ustrezno zdravljenje,” opozarja Krek. Smrtnost zaradi meningokokenga meningitisa je od osem- do desetodstotna, ključno za uspešno zdravljenje pa je, da bolnik pravočasno dobi pravi antibiotik.

Tveganje majhno

Ob običajnih socialnih stikih, na smučiščih, v restavracijah, v igralnicah in ob upoštevanju ustreznih higienskih ukrepov je tveganje za prenos bolezni majhno, pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja RS. Večje tveganje za okužbo velja za ljudi, ki so si z bolnikom delili jedilni pribor ali posodo, ljudi, ki so so se z bolnikom poljubljali, sošolce in najbližje prijatelje, vojaške kolektive in otroke ter mladostnike v internatih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.