Slovenija
50 ogledov

Kresalova: Obžalujem hitro vožnjo

(Foto: Žurnal24)
1/2
Žurnal24 main
Uradno najvišja izmerjena hitrost, s katero je po primorki divjal avtomobil z notranjo ministrico Kresalovo, je 166 km/h. Njen voznik ostal brez dovoljenja. Kresalova: obžalujem dejanje voznika.

Kot smo prvi poročali, je 14. marca nekaj čez poldan policija lovila audi, ki je z veliko hitrostjo peljal po primorki. Ko so avtomobil končno ustavili, so ugotovili, da gre za službeno vozilo policije oziroma Urada za varovanje, v njem pa je sedela tudi notranja ministrica Katarina Kresal.

− Video se začne s policijskim zasledovanjem audija, ki se pri hitrosti prek 130 kilometrov na uro "prilepi" na spredaj vozeči avtomobil.

− Drugi del posnetka prikazuje začetek meritve hitrosti; po slabem kilometru in pol je izmerjena uradno najvišja hitrost, po kateri so voznika tudi oglobili – 166 kilometrov na uro.

− Tretji del posnetka kaže drugo meritev hitrosti 177 km/h, a ta zaradi vmes vozečega avtomobila ni zanesljiva.

− V četrtem delu poskuša voznik policijskega vozila prehiteti ministričin avto. Ker to stori na polni črti, ga voznik audija ne spusti predse.

Policija je na tiskovni konferenci potrdila dogodek. Pojasnili so, da je audi Kresalove zasledovalo le eno policijsko vozilo s sistemom provida, čeprav je po naših neuradnih informacijah sodelovalo več vozil.

Janko Goršek, generalni direktor policije, je povedal, da je bila najvišja uradno izmerjena hitrost 166 km/h, čeprav je ena od meritev pokazala tudi 171 km/h, a ni veljavna, saj so bila vmes tudi druga vozila. Neoznačeni policijski mondeo je audija zasledoval devet minut, nato pa ga je ustavil. Voznik ni bežal, je poudaril Goršek.

Ni se prilagodil razmeram
Direktor je pojasnil, da mora provida avtomobil zasledovati najmanj 500 metrov, da so podatki meritev veljavni. Daljša, kot je razdalja merjenja, boljša je njegova zanesljivost.

Policija je voznika oglobila po 1. in 2. odstavku 30. členu Zakona o varnosti v cestnem prometu. Ta med drugim pravi, da mora voznik prilagoditi hitrost in način vožnje stanju na cesti, gostoti prometa itd.

Zagrožena kazen za takšen prekršek pa je 460 evrov globe in šest kazenskih točk.

Goršek je ravnanje voznika ostro obsodil. Povedal je še, da je bil audi Kresalove običajno civilno vozilo, torej ni spadalo med vozila s prednostjo, niti ni imel signalizacije.

Kresalova: Obžalujem
V uradu ministrice Kresalove priznavajo dogodek. Ministrica v pisnem odzivu obžaluje, da njen voznik ni upošteval cestnoprometnih predpisov, ob tem pa poudarja, da njeni varnostniki sicer svoje delo opravljajo profesionalno in korektno.

Več kilometrov zasledovanja
Poročali smo, da so policisti pred dobrima dvema tednoma več kilometrov poskušali zaustaviti vozilo Urada za varnost in zaščito, v katerem je sedela notranja ministrica Katarina Kresal.

Audi je po naših neuradnih podatkih vozil po avtocesti proti Sežani s hitrostjo blizu 200 km/h in so ga skušali zaustaviti z več avtomobili s sistemom provida. Kresalova pravi, da ni imela pojma, da se peljejo prehitro, čeprav naj bi audi vozil tudi 70 kilometrov in več nad avtocestnimi omejitvami.

Tudi ti, Patrick?
Politiki in državni uslužbenci so bili že večkrat zasačeni pri kršenju cestnoprometnih predpisov.

Prometni minister Patrick Vlačič, ki je s Kresalovo zadnje mesece velikokrat pozival javnost k spoštovanju cestnoprometnih predpisov, se je junija lani znašel v aferi, ko je službeni avtomobil, v katerem je sedel, mimo kolone vozil z veliko hitrostjo peljal po odstavnem pasu z modro lučjo, ki sploh ne bi smela biti v vozilu. Minister je trdil, da ni spremljal vožnje svojega voznika, s katerim je ministrstvo prekinilo pogodbo.

Amaterski posnetek s štajerske avtoceste pa je julija lani ujel protokolarna vozila predsednika države Danila Türka, kako vozijo po cesti s hitrostjo okoli 160 km/h. Türk je hitel na folklorni festival v Beltince.

Grešniki so tudi na Uradu za varnost in zaščito, ki sicer skrbijo za prevoz in zaščito najpomembnejših politikov. Njegov nekdanji prvi mož Silvo Vrbančič je moral odstopiti, potem ko je s službenim BMW in pod vplivom alkohola na gorenjski avtocesti povzročil nesrečo.

Znan je tudi primer Nataše Vodušek, ki je kot veleposlanica v BiH leta 2008 z alkoholom v krvi povzročila nesrečo, v kateri se je hudo poškodoval drugi udeleženec.

Leta 2003 pa je imel težave z ovinki tudi oster nasprotnik Kresalove, prvak SNS Zmago Jelinčič. Za volanom vozila državnega zbora je zapeljal s ceste. Vozil je močno pod vplivom alkohola, a je trdil, da ga je s ceste zrinil neznan voznik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.