Slovenija
27 ogledov

Kresalova: Odhajamo iz koalicije

Brdo pri Kranju, srečanje, LDS, koalicija
1/8
Žurnal24 main
Če premier Borut Pahor do ponedeljka ne izpolni štirih pogojev LDS, bo najmanjša stranka koalicijo zapustila, je ponoči napovedala njena predsednica Katarina Kresal.

"Za nas biti v opoziciji ni konec sveta, je le znak, da v vladi ne moremo več izvajati politike, v katero verjamemo," je dejala.

Štiri točke
In kaj zahtevajo od Pahorja, da ostanejo v koaliciji? Predsednica stranke Katarina Kresal je naštevala:

Pahorju bi ostala 45 + 2 poslanca

Če bi LDS odšla iz koalicije, bi Pahor tesno večino v parlamentu ohranil. Odnesla bi pet poslanskih glasov, ostali pa bi glasovi SD, Zares, DeSUS in poslanca italijanske in madžarske manjšine (ki sta v dosedanjih mandatih glasovala državotvorno – torej za predloge vladne koalicije). Pahorju bi tako ostalo v grobem 47 glasov, malo verjetno pa je, da bi poslanci LDS v parlamentu glasovali enako kot opozicijske SDS, SLS in SNS, ki vladnim predlogom ponavadi nasprotujejo.

1. Naj z magnetograma sestanka s pravosodnim ministrom in podpredsednikom LDS Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in višjo tožilko Branko Zobec Hrastar umakne oznako zaupno. Argumenti so, menijo v LDS, na strani Zalarja. Po drugi strani viri v SD trdijo, da ni čisto tako in je objava magnetograma za Zalarja dvorezen meč.

2. Pahor naj javno podpre Zalarjeve ugotovitve v zvezi z delom tožilstva. Glede na to, da je Pahor v četrek po seji vlade jasno dejal, da Brezigarjeva po njegovem ni kršila ustave, se zdi to malo verjetno, saj bi tako Pahor nasprotoval samemu sebi.

3. Pahor naj javno podpre nadaljnjo reformo državnega tožilstva, ki jo pripravlja ministrstvo za pravosodje.

4. Pahor naj podpre partnerski odnos v koaliciji.

Premier bo zahteve prejel danes po elektronski pošti. Kresalova pa pravi: "Nismo v vladi, ker bi potrebovali stolčke, ampak, da bi delali drugače."

Napeto med LDS in Zaresom
Potihoma naj bi odhod LDS iz koalicije, predvsem zato, ker dolgoročno v opoziciji ne more preživeti, želeli tudi v Zares.

Po sporih zaradi kadrovanja v NLB se odnosi med strankama dejansko nikoli niso otoplili.

Sklepi stranke LDS so dostopni tukaj. Odzive drugih strank si lahko preberete tukaj.

Čeprav je bil prvak Zaresa Gregor Golobič na dopustu in je po opravičilu Kresalove odpadel tudi Pahorjev redni tedenski kolegij, bi bil po mnenjih nekaterih na levici izstop LDS iz koalicije za Zares sanjski scenarij.

 

LDS v opoziciji dolgoročnega preživetja nihče ne napoveduje. Tako bi dejansko edini tekmec Pahorju na levici ostal Zares, ki bi se tako lahko okrepil.

Kresalovo skrbi interpelacija?
Neuradno je sicer slišati številne scenarije, čemu v LDS tako vznemirjenje. Predsednica Kresalova je pretekli teden v parlamentu merila svojo podporo pri interpelaciji.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Iz DeSUS-a so že sporočili, da bodo poslanci odločali po svoji vesti, kar pomeni, da enotne podpore Kresalovi ne bodo zagotovili. Tako je prisotnost in glasovanje za Kresalovo slehernega koalicijska poslanca zanjo še toliko pomembnejše.

A nekateri naj bi v Kresalovo po vseh aferah zadnjih mesecev vse bolj dvomili in utegnilo bi se zgoditi, da bo kdo od poslancev pri glasovanju, ki bo še ta mesec, manjkal. Tako naj bi bilo včerajšnje dogajanje predvsem kazanje mišic, da koalicija brez njih pade.


Ce premier Borut Pahor do ponedeljka ne izponi štirih pogojev LDS, bo najmanjša stranka koalicijo zapustila, je ponoči napovedala Katarina Kresal. "Za nas biti v opoziciji ni konec sveta,je le znak,da v vladi več ne moremo izvajati politike, v katero verjamemo," je dejala.

Stiri točke
In kaj zahtevajo od Pahorja, da ostanejo v koaliciji? Kresalova je naštevala:
1. Naj z magnetograma sestanka s pravosodnim ministrom in podpredsednikom LDS Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in visjo tožilko Branko Zobec Hrastar umakne oznako zaupno. Argumenti sn,menijo vLds, na strani zalarja. Po drugi strani viri v SD trdijo, da ni čisto tako in je objava magnetograma za Zalarja dvorezen meč.
2. Pahor naj javno podpre Zalarjeve ugotovitve v zvezi z delom tozilstva. Glede na to,da je Pahor v četrek po seji vlade jasno dejal, da Brezigarjeva po njegovem ni krsila ustave,se zdi to malo verjetno,saj bi tako Pahor nasprotoval samemu sebi.
3. Pahor naj javno podpre nadaljnjo reformo državnega tožilstva, ki jo pripravlja ministrstvo za pravosodje.
4. Pahor naj podpre partnerski odnos v koaliciji.

Premier bo zahteve prejel danes po elektronski posti. Kresalova pa pravi: "Nismo v vladi, ker bi rabili stolcke, ampak, da bi delali drugače."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.