Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Italija bo obdavčila presladke pijače

gazirana pijača Shutterstock
Italijanska vlada namerava dodatno obdavčiti brezalkoholne pijače, ki jim proizvajalci dodajajo sladkor ali umetna sladila. Davek, ki je že sprožil polemike, bo veljal tri leta in bo znašal 7,16 evra na sto litrov takšnih pijač.

Davek, ki ga želijo uvesti z namenom spodbujanja bolj zdravega načina življenja, bo veljal tri leta in bo znašal 7,16 evra na sto litrov takšnih pijač. Odločba, ki so jo pripravili na ministrstvu za zdravje in jo bo vlada predvidoma obravnavala konec tedna, zajema še nekaj podobnih ukrepov v podporo zdravju.

Tudi žgane pijače

Predvideva na primer dodatnih 50 evrov dajatev na vsakih sto litrov žganih pijač, prodajalcem tobaka pa prepoveduje prodajo cigaret mlajšim od 18 let. Prodajalci bodo po novem dolžni polnoletnost mladih kupcev cigaret preverjati na osebni izkaznici. Kršiteljem bo po novem grozilo od najmanj 250 evrov pa do največ dva tisoč evrov kazni, če jih bodo inšpektorji ujeli pri ponovljenem kršenju prepovedi. Ob večkratnih kršitvah pa jim bo inšpektor za tri mesece odvzel licenco za prodajo tobačnih izdelkov.

Pol kilometra od zdravstvenih ustanov

Novosti se obetajo tudi lastnikom igralnih avtomatov. Ti bodo po novem morali biti od izobraževalnih, kulturnih in zdravstvenih ustanov oddaljeni najmanj pol kilometra, kar naj bi po ocenah vlade zmanjševalo odvisnost od igralništva. Odločba sicer posega tudi v administracijo in vodenje zdravstvenih ustanov, med drugim na primer prepoveduje gotovinsko plačilo za storitve, ki jih zdravniki opravijo na domu, in spreminja pogoje za imenovanje direktorjev zdravstvenih ustanov ter racionalizacije nekaterih storitev, poročajo italijanski mediji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.