Slovenija
41 ogledov

Kresalovi negativno mnenje glede NPU

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Predsednik Računskega sodišča kljub negativnemu mnenju ne zahteva zamenjave ministrice Kresalove. Črna pika tudi Dragutinu Mateju. O Kresalovi jutri tudi protikorupcijska komisija.

Računsko sodišče je postopek pravilnosti in smotrnosti zagotavljanja poslovnih prostorov za potrebe MNZ začelo že lani poleti, nanašal pa se je na poslovanje v obdobju med 1. januarjem 2007 in 30. junijem 2010.

Črna pika Kresalovi

Glede prostorov na Dimičevi ulici, kjer danes domuje NPU, je MNZ pri opremljanju prostorov s premično opremo na Dimičevi ulici 16 v Ljubljani ravnalo v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, "ker za izbiro izvajalca ni uporabilo ustreznega postopka javnega naročanja v skladu z zakonom".

Pri najemu stavbe pa je, kot je ugotovilo Računsko sodišče, kršilo zakon o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin, ker ni vodilo postopka ravnanja s stvarnim premoženjem na način, ki zagotavlja enakopravno obravnavanje vseh udeležencev v postopku.

Tudi Mate z denarjem ni ravnal skrbno

Računsko sodišče je negativno mnenje MNZ izreklo tudi za čas ministrovanja Dragutina Mateja, ker pri sklenitvi najemne predpogodbe za najem stavbe na Litostrojski cesti v Ljubljani ni uporabilo ustreznega postopka javnega naročanja v skladu z Zakonom o javnem naročanju in ker je v primeru stavbe na Litostrojski ravnalo v nasprotju z Zakonom o javno zasebnem partnerstvu, "ker ni ustrezno argumentiralo, da analize javno-zasebnega partnerstva glede na naravo investicije ni mogoče izdelati, ter ni izvedlo predhodnega postopka, določenega z zakonom".

Namesto najema bi lahko postopno odkupili

Ministrstvo za notranje zadeve je tako v času ministrovanja Mateja kot Kresalove, kot ugotavlja sodišče, glede najemna stavb ravnalo negospodarno, "ker se je odločilo za najem namesto za najem s postopnim odkupom in ker je sklenilo predpogodbo za večjo površino poslovnih prostorov in večje število garažnih mest, kot je bilo predvideno z investicijsko dokumentacijo, pri tem pa najema z investicijskim programom ni izbralo kot najugodnejšo (pod)varianto, in ga v investicijski dokumentaciji tudi ni ovrednotilo".

MNZ tako ni uresničevalo ciljev vlade o zmanjševanju obsega najetih poslovnih prostorov oziroma, da bi postalo lastnik objekta, so še ugotovili na Računskem sodišču.

"Ob tem najem, ki po vsebini, zaradi višine plačanih zneskov najemnin, predstavlja najem s postopnim odkupom, po obliki pa je predstavljen kot najem, lahko predstavlja tveganje za obliko prikritega zadolževanja."

Selitev na Dimičevo povečalo stroške

Računsko sodišče tudi ugotavlja, da je ministrstvo, kljub najemu prostorov na Dimičevi, v najemu ohranilo skoraj celoten obseg vseh do tedaj najetih prostorov. Z najemom stavbe na omenjeni lokaciji je tako MNZ odpravilo manj prostorskih problemov in povečalo stroške, ki jih ima MNZ z najetimi prostori.

Je pa ministrstvo najelo prostore v ustreznem razmerju med delovnimi in poslovnimi prostori, "torej v skladu z merili državne uprave kot tudi merili Policije".

Protikorupcijska komisija: Končna odločitev o NPU jutri

Protikorupcijska komisija, ki proučuje postopke pridobivanja prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi ulici, bo jutri sprejela končno odločitev, je povedala Polona Osrajnik, pooblaščenka za odnose z javnostmi pri Komisiji za preprečevanje korupcije Republike Slovenije.

Pri odločitvi bo po njenih besedah pomemben element revizijsko poročilo računskega sodišča. To bo pomembno zlasti v delu, ki se nanaša na Zakon o javnem naročanju.

Klemenčič se je izločil

Goran Klemenčič, predsednik protikorupcijske komisije, se je izločil iz obravnave in odločanja o tej zadevi, poudarja Osrajnikova. Klemenčič je bil namreč v preteklosti državni sekretar na MNZ, NPU pa je bil eden od njegovih projektov.

Komentarjev 7
  • jst 15:12 09.avgust 2011.

    "Trese" se"gora"zgodl pa ničtko k ponavad

  • Miran Žumer 12:07 09.avgust 2011.

    Upam da bom doživel čas,ko ji bo sodilo ljudstvo ne sodišće

  • Miran Žumer 12:01 09.avgust 2011.

    Sramota Kresalova,mama kresalove Senica,še se bomo vsaj starejši spomnili socializma ,banda nima več dobene sramote