Slovenija
28 ogledov

Kriminalisti glede poroda doma

Rojstvo Žurnal24 main
Porod na domu. Porodnici, ki bi skoraj izkrvavela, pomagala avstrijska babica. Kriminalisti: znakov kaznivega dejanja ni bilo.

Že včeraj smo poročali, da so v jeseniški bolnišnici rešili življenje porodnici, ki ji je pri porodu doma pomagala avstrijska babica. Prišlo je do hudih zapletov in krvavitev, zaradi česar so mater in otroka prepeljali v bolnišnico. Dva dni pozneje sta že odšla domov.

Porod doma je potekal pod nadzorom avstrijske babice, kar je sprožilo vrsto vprašanj, tudi za kriminaliste. Ti so – kot nam je za Žurnal24 povedal Andrej Zakrajšek s PU Kranj – preiskavo že zaključili. Elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj niso zaznali, bodo pa kljub temu na pristojno inšpekcijsko službo poslali svoje ugotovitve.

Neurejeno, črni trg, nevarno!
Na ministrstvu za zdravje bi vsekakor – kot opozarja tudi Sekcija medicinskih sester babic – morali urediti to področje. Ker pri porodih doma v Sloveniji slovenski zdravstveni delavci ne smejo sodelovati, se naše porodnice za tovrstno pomoč obračajo na tuje strokovnjake.

Vzpostavlja se pravcati črn trg; kot smo neuradno izvedeli, naj bi se cena pomoči avstrijske babice gibala okrog 900 evrov. Omenjena sekcija pri tem opozarja, da tuje babice nimajo nujno licence, in zato se utemeljeno zastavlja vprašanje glede njihove strokovnosti.

Žogica je na strani ministrstva za zdravje. Kako bodo ukrepali, da bi preprečili morebitne nove zaplete slovenskih porodnic, ki želijo rojevati doma, smo jim poslali vprašanje že včeraj in ga danes zastavili vnovič. Odgovora še nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.