Slovenija
52 ogledov

Kriminalisti ovadili priznanega nevrokirurga

operacija kirurg Shutterstock
Dolenc naj bi z vpisom zemljiškega dolga zavaroval svoje premoženje, potem ko mu je sodišče v Tel Avivu leta 2006 zaradi tožbe bolnika prisodilo plačilo 2,3 milijona evrov odškodnine.

Ljubljanski kriminalisti so po poročanju današnje izdaje časnika Dnevnik ovadili priznanega slovenskega nevrokirurga Vinka Dolenca. Ljubljanski kriminalisti naj bi Dolenca in njegovega pravnega zastopnika kazensko ovadili zaradi overitve lažne vsebine.

Odškodnina za invalidnost že več kot šest milijonov evrov

Zahtevek za odškodnino, ki znaša danes po informacijah Dnevnika več kot šest milijonov evrov, izvira iz tožbe iz naslova zdravniške malomarnosti, ki jo je proti Dolencu vložil izraelski državljan Elijahu Mesika. Temu so pri 33 letih odkrili možganski tumor, maja 1992 pa so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru, toda dan po operaciji so se začeli zapleti. Ko je o primeru leta 2006 odločalo sodišče v Tel Avivu in Dolenca spoznalo za krivega, je bil Mesika trajni invalid.

Vknjižil je zemljiški dolg ...

Čeprav je Dolenc oporekal pristojnosti izraelskega sodišča, da presoja v civilni tožbi proti slovenskemu državljanu, so izraelski odvetniki po poročanju Dnevnika v začetku leta začeli postopek zamrznitve in na podlagi tega tudi rubeža njegovega premoženja. V zavarovanje 6,26 milijona evrov visokega zahtevka so hoteli vpisati predznamovano hipoteko, med drugim na dveh Dolenčevih stanovanjih v Ljubljani. Toda Dolenc je le nekaj dni pred tem na vsako od njiju vknjižil zemljiški dolg v skupni višini kar štiri milijone evrov.

... in si prislužil kazensko ovadbo

S tem si je s pravnim zastopnikom, po navedbah Dnevnika najverjetneje ljubljanskim odvetnikom Mitjo Vidmarjem, prislužil kazensko ovadbo. Kot so pred dnevi sporočili z ljubljanske policijske uprave, sta "spravila v zmoto pristojne organe, najprej notarja, da je ta sestavil notarski zapis z dovoljenjem za ustanovitev zemljiškega dolga, nato pa še pristojni organ sodišča, ki je na podlagi predloženega dovoljenja v zemljiški knjigi na osumljenčevem premoženju vpisal zemljiški dolg".

Dolencu in njegovemu pravnemu zastopniku naj bi s tem grozilo do tri leta zaporne kazni, še piše Dnevnik.

Komentarjev 1
  • Pepe007 09:48 25.julij 2013.

    Odškodnina je daleč pretirana, ker pri nas nevrokirurg ni super plačan poklic, kjer bi se letni zaslužek vrtel v mio €. Na našem sodišču bi dobil precej manj. Ne vem zakaj bi naš pravni sistem upošteval židovsko sodbo, če se ...prikaži več je dogodek zgodil na naših tleh in večina udeleženih je naših državljanov.