Slovenija
1778 ogledov

Kriminalisti preiskujejo domnevno sporne posle z maskami

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Zaradi nepravilnosti pri nakupih zaščitne opreme danes preiskava Zavoda za blagovne rezerve. Razrešitev vodje zavoda Antona Zakrajška.

Anton Zakrajšek ni več direktor zavoda za blagovne rezerve, je po seji vlade prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zavod ima po njegovih navedbah novega v. d. direktorja, po informacijah POP TV je to nekdanji direktor Kobilarne Lipica Toni Rumpf. Minister je napovedal tudi okrepljen nadzor nad delovanjem zavoda.

Policijska preiskava

Policija je danes zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme obiskala Zavod za blagovne rezerve. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme. Danes so tako informacije preverjali tudi na zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije.

Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, ne morejo posredovati, poudarjajo.

Več nepravilnosti

Kot je danes že povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, prihaja do težav pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oz naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske.

Za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni, pregled kakovosti in količin dobavljene opreme je po pojasnilih Šestana odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve. Civilna zaščita, ko prevzame dostavljeno blago, zato ne preverja, ampak le skladišči in deli dalje na terenu.

koronavirus COVID-19 Slovenija Koronavirus v SLO Zdravje Novo: To so slovenske občine, kjer ni potrjenih okužb

Tudi Pečečnikove lažno označene

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in POP TV. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada o konkretnih ukrepih za preprečevanje napak podala pojasnila v prihodnjih dneh.

Razrešitev Zakrajška

Zakrajšek je sicer že nekaj tednov na bolniški ravno zaradi okužbe z novim koronavirusom. Vodenje zavoda je po poročanju TV Slovenija na daljavo praktično nemogoče. Razmere v zavodu za blagovne rezerve naj bi se po navedbah televizije poslabšale s prihodom svetovalca Mitje Terčeta, nekdanjega direktorja družbe Golte, s katerim je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo 25. marca.

Terče naj bi bil zaupnik ministra Počivalška in naj bi bil nadzoroval sklepanje pogodb. To so na ministrstvu sicer zanikali. Pred enim tednom je zavod s Terčetom prekinil pogodbo.

plaža Valun, Cres Ukrepi Svet Poletne počitnice? Tako razmišljajo v Evropski komisiji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar right
    right 12:14 22.april 2020.

    kdor je mučkal, kradel, poneverjal, mu je treba zaviti vrat in tukaj ni važno ali je levi ali desni

  • SonnyBlack 23:52 21.april 2020.

    se ena napizdancija...samo nic ne bo ljudje,na koncu bo dobil se nagrado😆

  • ode 22:34 21.april 2020.

    Gre za čisto goljufijo Pečečnika. Tu ni nobenega dvoma. Da bi proizvajalec pomotoma označil maske slabše kvalite z oznakami višje kvalitete? Dajte no! Kdor od vladnih prisklednikov zagovarja to tezo, pomeni, da je bil udeležen pri goljufivem dobičku.