Svet
8347 ogledov

Poletne počitnice? Tako razmišljajo v Evropski komisiji

plaža Valun, Cres Profimedia
Na Evropsko komisijo dežuje vse več vprašanj o poletnih počitnicah v koronačasu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred dnevi pozvala k "pametnim rešitvam", ki da naj bi omogočile počitnikovanje, a skupne evropske strategije vsaj za zdaj ni. Članice napovedujejo ukrepe, ki sprožajo skrbi glede diskriminacije.

Komisija je napovedala podrobnejše smernice za postopno ponovno vzpostavitev transportnih storitev in prostega gibanja, takoj ko bodo to dopuščale zdravstvene razmere, tudi v luči načrtovanja potovanja v času poletnih počitnic.

Optimizem predsednice

Von der Leynova je pred dnevi izrazila prepričanje, da bodo Evropejci poiskali "pametne rešitve", ki jim bodo omogočile poletne počitnice, medtem ko je bila še teden dni pred tem previdnejša in je Evropejcem svetovala, naj še ne rezervirajo počitnic.

"Mislim, da bomo našli pametne rešitve za počitnice, morda nekoliko drugačne, z drugačnimi higienskimi ukrepi in z nekoliko večjo družbeno razdaljo (...) Pozitivna sem glede poletnih počitnic," je dejala v pogovoru za portugalsko televizijo SIC TV.

koronavirus COVID-19 Slovenija Koronavirus v SLO Zdravje Novo: To so slovenske občine, kjer ni potrjenih okužb

Kako zagotoviti razdaljo?

A države se soočajo z zelo konkretnimi težavami. V Belgiji na primer poteka vroča razprava o tem, kako zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo med turisti na plažah, sploh ob skrčenju prostora v času plime.

Napovedi glede raznih omejitev prihajajo tudi iz drugih držav, na primer Avstrije. Te napovedi turističnega omejevanja sprožajo tudi navedbe o vzpostavljanju mini schengna držav s podobnim razvojem bolezni covida-19.

Usmeritve še v pripravi

V komisiji so danes na vprašanja o omejevanju turizma na splošno odgovorili, da članice ne smejo diskriminirati na podlagi nacionalnosti, da pa so izjeme za primer varovanja javnega zdravja, ki jih je treba tehtno in objektivno utemeljiti.

Ob tem so spomnili, da bodo v kratkem objavili usmeritve za ponovno oživljanje potovanj, in članice spodbudili, naj usklajujejo ukrepe v prihodnjih mesecih s ciljem pametnih rešitev, ki bodo temeljile na evropskem pristopu ob upoštevanju lokalnih razmer.

strah, stiska, koronavirus Koronavirus Zdravje Resno opozorilo glede karantene: Na to se bo treba pripraviti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar drecos
    drecos 18:17 21.april 2020.

    pa nehite s tem gnilim reklamam