Zdravje > Aktualno
16045 ogledov

Resno opozorilo glede karantene: Na to se bo treba pripraviti

strah, stiska, koronavirus Profimedia
"Če se bodo te razmere nadaljevale v naslednjih nekaj tednih, bo to pomenilo pojav hudih psihiatričnih motenj, kar vodi k povečanemu povpraševanju po psihiatričnem zdravljenju po odpravi karantene. Na to se bo treba pripraviti," opozarjajo znanstveniki.

Psihološki učinki karantene, ki jo je v tem tednu podaljšalo več držav, skrbijo strokovnjake za duševno zdravje. "Podaljšanje karantene je bilo pričakovati, vendar so novice še vedno mnoge zelo razočarale," pravi Linda Bauld, profesorica javnega zdravja na univerzi v Edinburghu. Profesorica se je oglasila po tem, ko so v Veliki Britaniji napovedali podaljšanje karantene za tri tedne. 

"Posredne posledice se kopičijo," je opozorila. Zadnje raziskave po njenem kažejo na zaskrbljujoč porast anksioznosti in depresije med prebivalstvom.

strah Intervju Zdravje "V naših odzivih se pokaže, koliko zrelosti ter trdnosti premoremo"

Stanje velja za vse države, kjer se izvaja ukrep, ki ga sodobna družba ne pomni. V Franciji je konzorcij raziskovalcev sprožil študijo na skupini tisoč ljudi.

Raziskava z imenom CoConel (koronavirus in karantena) ugotavlja, da se je proti koncu drugega vala podaljšanja karantene, ki so ga v Franciji naznanili 8. aprila in pred napovedjo enomesečnega podaljšanja izolacije, ki je sicer v tej državi začela veljati 17. marca, skupno 37 odstotkov vprašanih pokazalo znake psihološke stiske. "Po prvem valu, ki je bil objavljen marca, ni bilo večjih razlik v rezultatih," so sporočili. 

Primerjava z najnovejšimi podatki, zbranimi za splošno populacijo v letu 2017, kaže na poslabšanje duševnega zdravja med obdobjem trajanja karantene. "Če se bodo te razmere nadaljevale v naslednjih nekaj tednih, bo to pomenilo pojav hudih psihiatričnih motenj in povečano povpraševanje po psihiatričnem zdravljenju po odpravi karantene, na kar se treba pripraviti," opozarjajo znanstveniki.

Pozivi k ukrepanju

Zaskrbljeni so tudi strokovnjaki v ZDA, kjer več kot tretjina Američanov (36 odstotkov) pravi, da koronavirus resno vpliva na njihovo duševno zdravje. V nedavnem pismu članom kongresa so člani Združenja ameriških psihitatrov opozorili, da bo v bližnji prihodnosti morda "več Američanov potrebovalo psihološko in psihiatrično pomoč". Zato so pozvali k ukrepanju.

"Poziv k ukrepanju" je v Veliki Britaniji v četrtek, 16. aprila, v reviji Lancet podpisalo 24 strokovnjakov. Ti pozivajo k večjemu nadzoru psihosomatskih učinkov epidemije. Raziskovalci so izrazili zahtevo po spremljanju problemov duševnega zdravja že zdaj, v realnem času, tako v celotni populaciji kot v ogroženih skupinah. Po njihovem je treba prednostno podpreti zdravstveno osebje in ranljive skupine, kot so starejši ljudje in osebe s predhodnimi stanji slabega duševnega zdravja, povzema The Guardian. 

"Povečana socialna izolacija, osamljenost, zdravstveni problemi, stres in upad gospodarstva so dobra podlaga za razvoj slabega počutja in duševnega zdravja," je zapisal eden od podpisnikov peticije Rory O'Connor z univerze v Glasgowu. "Težava je prevelika, da bi jo prezrli," je dodal.

Depresija | Avtor: Profimedia Profimedia
"Naši zdravniki že opažajo negativne vplive izolacije, ki jim sledijo še drugi zapleti kot posledica psihosocialne izolacije," je dodal profesor Antoine Pelissolo, ki je vodja psihiatrične službe v bolnišnici Henri-Mondor v Parizu.

"Pravi pristop k strokovni pomoči bo eden glavnih izzivov za premagovanje krize. Kljub predsodkom ne želimo, da bi bili ljudje z duševnimi motnjami v javnosti prepoznani kot "nori". "Destigmatizacija je ključnega pomena," je dodala Anne Giersch, vodja oddelka za kognitivno nevropsihologijo Inštituta za raziskovanje Inserma na Univerzi v Strasbourgu.

"Dokazana je povezava med neprostovoljno izolacijo in halucinacijami, vendar mora obstajati priložnost, da o takšni težavi, ki je še vedno tabu tema, človek lahko spregovori. Ko ima posameznik težave s srcem, se zdi normalno, da se posvetuje s kardiologom," dodaja strokovnjakinja.  

Zveza francoskih psihiatrov meni, da bi morali vsem omogočiti čim hitrejši dostop do psihiatra, zato so od vlade že zahtevali dodatna sredstva za preprečevanje in zdravljenje tovrstnih težav. "Kriza naj bo "priložnost" za lažje in učinkovitejše prepoznavanje in reševanje težav. Ne smemo dopustiti, da bi pacienti mesece čakali na pogovor s psihiatrom," so zapisali. Pri zvezi si želijo vzpostaviti in razviti boljše sodelovanje z zdravniki primarne zdravstvene nege. "Da bi se vsi skupaj čim bolje pripravili na težave, ki sledijo," povzema francoska tiskovna agencija APA. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 7
  • Lavdan 17:52 21.april 2020.

    Na koncu nam naredijo lobotomjo ter vgradijo čip in evo poslušne državljane s katerimi bo lahko manipulirati.

  • bogdan444 15:41 21.april 2020.

    Psihične težave ob tako dolgi karanteni je bilo pričakovati. Samo naši politiki in župani pa še kar naprej trobijo: "Ostani doma!" namesto, da bi rekli: "Pojdi ven v naravo!" Občinski aresti (karantene) in policijske kontrole to situacijo samo še poslabšujejo.

  • miho 14:53 21.april 2020.

    Nič bat... Vidim, da psihiatri v normalnih časih celo vabijo v svoje ordinacije, da bi ja čim več ljudi prišlo k njim... Izgleda, da imajo celo premalo pacientov... Torej, psihiatrov in postelj v psihiatričnih bolnišnicah je dovolj...