Slovenija
3264 ogledov

Kriminalisti: Upravniki za 3,2 milijona oškodovali več kot 6000 lastnikov

Nepremičnine
Škoda po posameznem večstanovanjskem objektu znaša od nekaj 100 do več kot 50 tisoč evrov.

Celjski kriminalisti so zaključili obsežno preiskavo, povezano z upravljanjem večstanovanjskih objektov na širšem Celjskem območju. 

"Dve povezani pravni osebi in dve fizični osebi, doma z območja Celja, so kazensko ovadili zaradi sumov storitve 248. kaznivih  dejanj poneverba in neupravičene uporabe tujega premoženja, po 209. členu  azenskega zakonika," je pojasnila Milena Tribulin s PU Celje. "Oškodovanih je bilo več kot 6.000 etažnih lastnikov posameznih nepremičnin."

Po poročanju celjskega Novega tednika gre za podjetji Atrij, nekdaj največjo upravljalsko družbo na Celjskem, in Atrij Fiso. 

Celjski kriminalisti so v času poteka preiskave sprejeli več kot 60 posameznih prijav sumov kaznivih dejanj. Opravili so več kot 30 zasegov listin in poslovne dokumentacije, izvedli 11 hišnih preiskav, v sklopu katerih so zasegli okoli 6.000 listin in pridobili sedem sodnih odredb za različne podatke.

Preiskava je pokazala, da sta osumljena predstavnika poslovodstva obeh pravnih oseb očitana kazniva dejanja izvrševala več kot deset let in sicer od konca leta 2005 do sredine leta 2017. "Svoje početje - nenamensko porabo denarja rezervnega sklada sta prikrivala na različne načine," razlagajo pri PU Celje. "V vsem tem času sta v škodo etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne
osebe pridobila več kot 3.2 milijona evrov premoženjske koristi. Okoli 2,5 milijonov sta si pridobila s sredstvi rezervnega sklada večstanovanjskih in poslovnih objektov, v preostalem delu gre za zbrana in neodvedena sredstva obratovalnih  stroškov in  najemnim za tretje osebe, torej komunalnih stroškov, stroškov elektrike, zavarovanja in podobno."

Odgovorni osebi osumljenih gospodarskih družb, sta sredstva, ki so jima bila zaupana v zvezi z upravljanjem 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov, v nasprotju z določili Stanovanjskega zakona (SZ-1) puščala na transakcijskih računih  poslovnega subjekta, čeprav bi jih morala prenesti na poseben transakcijski račun. Sredstva sta v nadaljevanju uporabljala za plačila obveznosti, ki se  niso nanašala na vzdrževanje večstanovanjskih objektov, oziroma sta jih uporabljala nenamensko.

"V številnih preiskovalnih aktivnostih je bilo ugotovljeno, da je bilo oškodovanih 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov z območja skoraj celotne celjske regije," navaja Tribulinova. "Škoda oziroma škodovanje po posameznem večstanovanjskem objektu  znaša od nekaj 100 do več kot 50 tisoč evrov. Oškodovanih je bilo več  kot 6.000 etažnih lastnikov posameznih nepremičnin, tako pravnih kot fizičnih oseb."

Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen do osmih let zapora.

 

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 16:15 21.maj 2020.

    Ali so ostali upravniki izjeme ? Vsi imajo interes zaslužka na račun stanovalcev.

  • fasader56 14:38 21.maj 2020.

    Poglejte še malo v SPL in pa Domplan...........bo zanimivo.......

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:19 21.maj 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …