Slovenija
2300 ogledov

Kritika Golobovi vladi zaradi proračuna

Denar, evro Profimedia
Predsednik Fiskalnega sveta kritičen do proračuna.

Za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo namerava vlada prihodnje leto nameniti 1,21 milijarde evrov. "Ta sredstva bodo skrbno porabljena," je ob predstavitvi predloga sprememb proračuna za leto 2023 v DZ zagotovil finančni minister Klemen Boštjančič, ki je dodal, da bodo ta sredstva skrbno porabljena. Poraba bo temeljila na zakonih, ki jih bo sprejel DZ, ukrepi pa bodo začasni, ciljno usmerjeni in učinkoviti, je dejal.

Za leto 2023 je po novem določen najvišji obseg izdatkov pri 16,69 milijarde evrov, prihodki pa naj bi dosegli 13,38 milijarde evrov. To pomeni primanjkljaj v višini 3,3 milijarde evrov, kar je precej več kot letos, ko naj bi se ustavil malenkost nad dvema milijardama evrov.

Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun je glede tega zadržan, meni, da bi moral biti proračun za 2023 pripravljen na realističnih osnovah iz leta 2022, a ni tako. Prav tako opozarja na visok znesek proračunske rezerve, namenjene ukrepom za blažitev draginje, ki pa še niso določeni. "S temi sredstvi je treba ravnati posebej racionalno," je pozval. Precenjen se mu zdi tudi načrtovani obseg investicij, ki da presega absorbcijske sposobnosti administracije in gospodarstva.

Negotove razmere

Proračun za 2023 je DZ sprejel že novembra lani, Boštjančič pa je na današnji seji odbora DZ za finance povedal, da je vlada njegove spremembe pripravljala v zelo negotovih časih. Spomnil je na vojno v Ukrajini ter njene posledice, ki se kažejo v obliki energetske krize, prekinjenih dobavnih verig ter naraščajoče inflacije.

"Vseeno je predlog sprememb proračuna razvojno naravnan," je dejal. Za investicije in investicijske transferje je načrtovanih 2,45 milijarde evrov, kar je največ v zgodovini Slovenije. Krepijo se predvsem zelene investicije in investicije na področju digitalizacije.

Med prioritetami prihodnjega leta je izpostavil investicije v zdravstvo, raziskave in razvoj ter v podporo krepitvi konkurenčnosti gospodarstva.

elektrika, položnice Slovenija Zadnja etapa ukrepov proti energetski draginji: To pripravlja vlada!

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
  • Naklonsky 10:30 20.november 2022.

    Štos stoletja: "..ta sredstva bodo skrbno porabljena..."

  • NX11 20:26 19.november 2022.

    Zdaj, ko je Svoboda ≠ svoboda, pa nobenega ne skrbi zadolževanje, pa še pandemije ni več? Ne bo noben jokcal o svojih vnukih, ki bodo odplačevali?

  • Pišmevuh 12:59 19.november 2022.

    Farji pozivajo k neplačevanju davkov, svetovalec bivšega PV vabi podjetja v Bosno, zapravljamo za nafiksanega Ukrajinca, kradejo vsi po vrsti. Papir HVB prenese vse.