Slovenija
7 ogledov

"Kritike na račun UKC zaradi dveh nadzorov so pretirane"

UKC Anže Petkovšek
Kritike na račun UKC so pretirane, pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Na vprašanja, povezana z razkritji informacij o podjetjih v.d. direktorja Andreja Baričiča in njihovih domnevnih povezavah z UKC, ministrica med današnjim obiskom ni hotela odgovarjati.

Izredni upravni nadzor na nevrološki kliniki in strokovni nadzor zdravniške zbornice nad programom otroške srčne kirurgije sta resda dala senco ugledu UKC Ljubljana, priznava ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Vendar pa so kritike, ki se zgrinjajo na UKC zaradi teh dveh nadzorov, pretirane, je ocenila po obisku v UKC Ljubljana.

"Večina dela dobro, kakovostno in odgovorno"

UKC | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ministrica verjame, da velika večina osebja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana dela dobro, kakovostno in odgovorno. Obenem pa je na novinarski konferenci po obisku poudarila, da od vodstva UKC zahteva uresničitev vseh priporočil izrednega upravnega nadzora. Pri tem jim bo, kot je zatrdila, zagotavljala vso svojo podporo.

Izpostavila je, da je izboljšanje razmer dolgotrajen proces. Sama si bo prizadevala zagotoviti dobre delovne pogoje za vse zdravstvene delavce, zadostno število usposobljenega kadra in stimulativno nagrajevanje, ki bo vključevalo elemente kakovosti in varnosti.

Da priporočila jemljejo resno in dobronamerno, je zagotovil v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andrej Baričič. Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker pa je dodal, da poročilo ne zajema samo nevrološke klinike, ampak je širše in pomembno za slovensko medicino nasploh. Marsikaj so v zadnje pol leta že izboljšali, čeprav tega morda navzven še ni videti.

Urgenca: zaposleni in bolniki bodo morali biti še potrpežljivi

V okviru obiska si je ministrica v družbi vodstva UKC ogledala tudi gradbišče urgence. Predstavniki UKC so jo seznanili s trenutnimi prostorskimi okoliščinami in ji predstavili predvideni potek projekta. Prav tako se je ministrica sešla z izvajalci, projektanti in nadzorniki projekta.

Baričič je izpostavil, da si želijo kar najhitrejše izvedbe druge faze in tudi nadaljevanja projekta. Ključni element pri obravnavi bolnikov je resda stroka, vendar pa ta ni dovolj. Pomembna je tudi tehnična in tehnološka opremljenost, je povedal.

urgenca | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tudi ministrica je izrazila zadovoljstvo nad začetkom del in zagotovila, da bo izgradnjo urgence budno spremljala. Kot je dejala, bi radi dokazali, da se tudi zdravstvena investicija lahko opravi v roku in brez aneksov, morda z izjemo kakšnih manjših nepredvidenih del.

Do dokončanja del bodo sicer tako zaposleni kot tudi bolniki morali imeti veliko potrpljenja in iznajdljivosti, vendarle pa bo dokončanje projekta zagotovilo bistveno boljše pogoje dela, je še dejala Kolar Celarčeva.

Gradnja ljubljanske urgence sicer obsega tri faze. V okviru prve je bil izgrajen skelet objekta, heliport ter vse strojne in elektro instalacije v kleteh. Druga faza, ki mora biti v skladu s pogodbo končana v 18 mesecih, obsega izgradnjo ostalih dveh tretjin prometnega terminala, prostore za pripravo vseh energetskih virov, vključno s strojno in elektro opremo, dokončanje novih prostorov internistične prve pomoči s čakalnico in zunanjo ureditev s prestavitvijo komunalnih vodov.

Izvajalec gradnje, katere vrednost je 21,76 milijona evrov, je Kolektor Koling, nadzor nad gradnjo pa bo izvajal Projekt Nova Gorica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • valerijakregar 16:28 08.september 2015.

    tole pa je "tandem".oba že s polnim nahrbtnikom mutnih poslov !preberite si raziskovalen članek o teh dveh osebkotih v današnjem PORTAL PLUS - u !!