Slovenija
14 ogledov

Kritike o pravicah verujočih pod pasom

RTV Nik Rovan
Na programskem svetu RTV Slovenija so razpravljali o predlogu rebalansa za leto 2013, ki pa ga je po njihovem mnenju treba dopolniti, tako da bodo o njem znova odločali prihodnji teden.

Danes se je sestal programski svet RTV Slovenija, ki bo poleg verskih vsebin v programih Radia Slovenija razpravljal predvsem o rebalansu programsko-produkcijskega in finančnega načrta RTV Slovenija za leto 2013.

"Polnokrvno informiranje" Radia Slovenija

"Menim, da je Radio Slovenija doslej polnokrvno informiral poslušalce," je dejal direktor Radia Slovenija Miha Lampreht in dodal, da spoštujejo ustavo. Kritike, ki so se pojavljale v nekaterih medijih, češ da s programom kršijo pravice verujočih, pa je označil za kritike pod pasom. Lampreht je obenem ostro zavrnil očitke, da na Radiu Slovenija, kjer med drugim sicer pripravljajo tudi versko oddajo Sledi večnosti, ni verskih vsebin, ne zdi pa se mu primerno, da bi programski svet RTVS Radiu Slovenija nalagal določene oddaje, kot si želijo nekateri svetniki, s čimer se je strinjal tudi predsednik programskega sveta Miran Lesjak.

Več denarja, dodatno delo

Predlog rebalansa po besedah vodstva nacionalke tokrat ne prinaša minusa, temveč plus. "Glede na to, da se vsako leto pojavljajo rebalansi, ki omejujejo sredstva, imamo letos veselo nalogo, da smo popravili rebalans navzgor. To pomeni, da imamo možnost uredništvu dodati nekaj denarja. Rebalans se nanaša na uredništva, medtem ko smo se drugje držali restriktivne politike, je pa za dodatna sredstva treba tudi nekaj dodatnega narediti," je ob predstavitvi predloga rebalansa programsko-prudukcijskega in finančnega načrta za leto 2013 povedal generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli.

Denar delili linearno

Rebalans znaša 4,75 milijona evrov, od tega je polovico prinesel dvig RTV-prispevka, ki zdaj znaša 12,75 evra, nekaj pa med drugim tudi prihodki od oglaševanja (500 tisoč evrov) in prodaja delnic (750 tisoč evrov). Ker pa so poleg večjih prihodkov večji tudi nekateri odhodki, od rebalansa za uredništva na koncu ostane 1,7 milijona evrov. "Pri razdelitvi denarja nismo imeli časa, da bi se spuščali v kakšno analizo, tako da smo denar razdelili bolj ali manj linearno," je poudaril Filli in dodal, da nad RTVS "visi še izplačilo tretje tretjine plačnih nesorazmerij 2,3 milijona evrov, vendar ne vemo, ali bo to treba storiti".

Jeseni brez Pogledov Slovenije, prihaja nova oddaja

Večina sredstev je bila po rebalansu po besedah direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja namenjena kulturnemu in umetniškemu programu, kjer med drugim ostajajo ali se vračajo oddaje Knjiga mene briga, Muzikajeto in Poletna scena. Kar se tiče infornativnega programa, bo namesto Pogledov Slovenije jeseni "brez zaposlovanja novih novinarjev" nastala nova raziskovalnonovinarska oddaja, na sporedu pa bo ob četrtkih ob 20. uri. "Prvotno je bilo načrtovanih izjemno malo sredstev, zdaj pa gre za stvar izjemno zahtevne preiskovalne novinarske oddaje, ki bo zajemala tudi delo na terenu," je prenovljeno Tarčo opisal Lombergar in med informativnini oddajami, med katerimi ostajata tudi Globus in Odkrito, omenil še gospodarsko oddajo Točka preloma, ki bo na sporedu ob torkih ob 20. uri na TV Slovenija 2.


Čeprav novi varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Lado Ambrožič ni pokazal interesa za oddajo, v kateri bi obravnaval pripombe gledalcev in poslušalcev, se bodo po besedah Lombergarja vendarle dogovorili, da ima termine v oddaji Dobra ura oziroma Dobro jutro, kjer bo odgovarjal na vprašanja.

Popravki nujno potrebni

Programski svetniki so ob koncu seje, ki jo bodo nadaljevali naslednji teden, zahtevali, da vodstvo nacionalke do prihodnjega torka popravi predlog rebalansa in upošteva njihove pripombe, na naslednji seji pa predstavi dopolnjeno različico. Člane sveta, med njimi tudi radijskega voditelja Saša Hribarja, je zmotila netransparenost projektov, in sicer zlasti televizijskih, saj v nasprotju z radijskimi projekti, kjer je jasno, za kaj gre koliko sredstev, ti niso natančno razčlenjeni, poleg tega pa je nekatere svetnike zmotilo tudi to, da RTV Slovenija razvojna sredstva od prodaje delnic namenja za redno dejavnost RTVS, tokrat na primer 750 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.