Slovenija
23 ogledov

Krivce bo iskalo tudi sodišče

Slovenija 10.12.2013 Marko Kranjec, Jozef Horvat, Franc Puksic, Brane Golubovic, Saša Despot
Sizifovo delo. Komisija bi še brskala po večmilijardni bančni luknji.

Poslanci, ki ugotavljajo zlorabe v bančnem sistemu, so s preiskavo na pol poti. Vendar dosedanji izkupiček zaslišanj bankirjev ni bogat: "Nimam podatkov, ne vem, ne morem, ne smem," so njihovi najpogostejši odgovori. "Mislim, da so bila dosedanja pričanja v mejah pričakovanj," je delo komisije komentiral njen predsednik Marko Pogačnik (SDS).

Konec sprenevedanj?

Komisija bi zdaj rada slišala tudi konkretne odgovore. Pri vprašanjih, na katera pred komisijo zaslišani niso odgovarjali ali ne bodo želeli odgovarjati, bodo za pomoč zaprosili Okrajno sodišče v Ljubljani. "Ta sklep velja tako za nazaj kot za naprej," je pojasnil Pogačnik.

Na zaslišanju pred sodiščem naj bi se znašel tudi nekdanji predsednik uprave NLB Marjan Kramar. Njegovi odgovori v slogu, da ni mogel odobriti niti limita na "šalterju", kaj šele kakšnega večjega kredita, niso prepričali nikogar. 
Pogačnik upa, da bo zgodba predsednika protikorupcijske komisije (KPK) Gorana Klemenčiča na sodišču dobila imena: "Ogromno kreditov je bilo odobrenih na vampih na neki lokaciji na Tržaški cesti, kjer so se ob točno določenih dnevih dobivali točno določeni ljudje ... To so bili pač fantje, ki so skupaj hodili na faks, zdaj pa je slučajno eden na eni banki, drugi na drugi, kakšen je bil kje in kdaj v Kadu, Sodu in tako naprej."

Komentarjev 2
  • dragec 08:28 06.marec 2014.

    In kaj bo dosegla ta komisija, nič, kot vse druge komisije do sedaj.

  • Mr.Bean 07:18 06.marec 2014.

    sramota koliko časa mencajo okoli tega...